spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTIncendiile de vegetație pun stăpânire pe tot județul. Apel disperat al pompierilor...

Incendiile de vegetație pun stăpânire pe tot județul. Apel disperat al pompierilor (VIDEO)

Nimic nu reușește să oprească incendiile de vegetație. De câteva zile, zeci de hectare de teren au fost pârjolite de flăcări, iar focurile aprinse de oameni se succed fără oprire. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), numai în ultimele patru ore, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de nouă incendii de vegetație uscată. Tocileni, Frumușica, Tulbureni, Sapoveni, Orășeni Deal, Suharău, Rădăuți Prut, Coșula și Costești sunt localitățile unde s-au înregistrat aceste evenimente. „La Frumușica, Suharău și Sapoveni, trei locuințe au fost în pericol de a lua foc. Pompierii au intervenit prompt și le-au protejat de flăcări. La Costești, Rădăuți Prut și Orășeni Deal puțin a lipsit ca incendiile să nu ajungă și la pădure. În total, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 35 hectare”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Pentru stingerea incendiilor au acționat pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani, Punctului de Lucru Flămânzi, și voluntarii din comunele Ungureni, Curtești, Nicșeni, Suharău, Rădăuți Prut, Coșula și Stăuceni. Cauzele probabile de producere a acestora au fost focul deschis în spații deschise și fumatul în locuri nepermise.

Cea mai dificilă intervenție a fost cea pentru stingerea incendiului care a cuprins vegetația uscată de pe un câmp de la marginea localității Orășeni Deal. Focul s-a extins cu repeziciune, din cauza vântului, pe aproximativ 25 de hectare și amenința pădurea din apropiere. Degajările mari de fum, schimbările bruște ale direcției vântului, suprafața mare incendiată au îngreunat misiunea pompierilor. Aceștia au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor.

Situația este destul de gravă în condițiile în care incendiile de vegetație au început să se manifeste din luna ianuarie. Astfel, în prima lună a acestui an au fost înregistrate 22 de incendii, dar în februarie acestea s-au înmulțit. Totodată, și suprafețele afectate au crescut de la o lună la alta, de la 2-3 hectare la începutul perioadei, la 25-30 de hectare în fiecare zi.  Pompierii fac un apel disperat către populație solicitând stoparea acestor practici, care au ajuns să pună în pericol localități, păduri, dar și arii protejate.

Reprezentanții ISU arată că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solarii etc. „Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă”, a adăugat Dorina Lupu.

Pompierii atrag atenția că, în urma incendiilor de vegetație uscată, coordonatele suprafețelor agricole afectate vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente. Prin urmare, pe lângă sancțiuni, cei care recurg la astfel de practici riscă să piardă inclusiv subvențiile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...