spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTA intrat în vigoare noul Cod Rutier

A intrat în vigoare noul Cod Rutier

Duminică a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Acesta cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi „praguri” de viteză și pedepse mai aspre pentru manevre periculoase pe autostradă. Noile amenzi și sancțiuni au fost propuse după ce, în vara anului trecut, pe Autostrada Soarelui au fost mai multe cazuri de circulație pe contrasens și pe banda de urgență.

Potrivit economedia.ro, potrivit noului Cod Rutier, suspendarea permisului de circulație pentru 4 luni se aplică pentru următoarele abateri:

-circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă

-depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h

-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată

Anterior, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren se reținea permisul pentru 90 de zile, cu posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la doar 30 de zile după un test cu 15 întrebări pentru verificarea regulilor de circulație. Totodată, circulația pe contrasens era sancționată cu reținerea permisului pentru 60 de zile.

Pentru circulaţia pe banda de urgenţă permisul va fi suspendat pentru 90 de zile, faţă de o amendă cum era până acum. De asemenea noile amenzi sunt cuprinse între 1305 și 2900 lei.

Permis reţinut pentru 30 de zile pentru comportament agresiv

Noul Cod Rutier definește şi comportamentul agresiv, ,,șicanele” în trafic astfel: deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, reducerea bruscă a vitezei, demaraj cu patinarea roților, întoarcerea cu frâna de mână, claxonatul excesiv și folosirea repetată a semnalelor luminoase, conducerea motocicletei pe o singură roată, ambalarea motorului sau mersul cu spatele pentru intimidarea altor șoferi. Amenzile sunt cuprinse între 580 și 725 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile.

De asemenea, potrivit noilor reguli Poliția Rutieră poate suspenda pentru cel mult 12 ore permisul de circulație dacă la examenul medical, până la emiterea rezultatelor probelor de sânge, un medic constată că șoferul ar fi consumat alcool sau droguri. ,,Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație”, se arată în noul Cod Rutier. Anterior, legislația nu prevedea o măsură restrictivă a dreptului de circulație.

România s-a angajat ca până în 2026 să reducă numărul accidentelor de circulație cu 25 %, numeroase proiecte de siguranță rutieră, în special infrastructură rutieră nouă fiind finanțate prin PNRR.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...