duminică, iulie 14, 2024
AcasăLocal BTMinoră accidentată grav de o trotinetă electrică

Minoră accidentată grav de o trotinetă electrică

La câteva zile de la darea în folosinţă a serviciului de închiriere de trotinete electrice în municipiu, a apărut şi primul incident.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

O fetiţă de 15 ani a ajuns la spital cu răni serioase, după ce a fost lovită de o trotinetă. Copila se deplasa pe trotuar, în zona cartierului Sucevei, iar cel care a lovit-o cu trotineta şi-a continuat drumul, deşi fata era căzută pe asfalt. La scurt timp, fata şi-a sunat părinţii, care au mers după ea şi au dus-o la Urgențe, din cauza rănilor suferite pe tot corpul. „Pacienta a ajuns la spital prezentând o plagă contuză regiunea sprâncenară dreaptă, plăgi escoriate cot stâng, precum şi o entorsă de pumn stâng. A fost stabilizată şi ulterior s-a decis tratamentul şi supravegherea la domiciliu”, a precizat un medic din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă.

Cazul a ajuns şi în atenţia poliţiştilor, care acum îl caută pe autorul accidentului.

„În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției. Se efectuează verificări pentru identificarea persoanei care ar fi produs accidentul și tragerea acesteia la răspundere conform legii”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani. Oamenii legii spun că autorul accidentului va fi identificat în scurt timp, pentru că trotinetele au şi un modul GPS şi pot fi folosite doar cu o aplicaţie de pe telefonul mobil.

Amenzi date de poliţişti zilnic

În prima zi cu trotinete electrice în municipiul Botoşani politiștii rutieri au aplicat conducătorilor trotinetelor electrice, 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei, pentru lipsa vestelor reflectorizante pe timp de noapte, lipsa actului de identitate, transport pasager pe trotinetă și lipsa mijloacelor de iluminare pe timp de noapte.

Aproape zilnic, oamenii legii îi sancționează pe cei care folosesc aceste mijloace de transport, chiar în ultimele 24 de ore fiind date şase sancţiuni, în special pentru prezenţa a două persoane pe trotinetă sau deplasarea prin locuri nepermise.

Conducătorii trotinetelor electrice nu se vor deplasa pe trotuare, dacă acestea nu sunt prevăzute cu pistă pentru biciclete. În acest caz se vor deplasa doar pe drumul public. Cei care nu respectă regulile de circulaţie riscă amenzi cuprinse între 580 de lei și 1.160 de lei.

„Pentru a folosi trotinetele, clienții trebuie să instaleze aplicația Bolt”

La Botoşani, pot fi folosite, începând de marţi, 250 de trotinete electrice. Acestea aparţin companiei Bolt şi pot fi închiriate de botoşăneni.

„Pentru a folosi trotinetele, clienții trebuie să instaleze aplicația Bolt, pe care o pot descărca de pe Google Play sau Apple Store. După configurarea contului, vor vedea o pictogramă – trotinetă – în aplicație (colțul dreapta sus), iar atingerea acesteia îi va duce în interfața de închiriere. Trotinetele pot fi deblocate prin scanarea codului QR. La prima utilizare, aplicația arată instrucțiunile de folosire a acestora și modul în care ele trebuie să fie parcate în siguranță la final. Limita de vârstă minimă necesară pentru închirierea trotinetelor electrice este de 16 ani, iar utilizarea lor, din motive de siguranță, este permisă unui singur pasager per cursă, fiind interzis accesul a doi sau mai mulți pasageri pe o trotinetă”, transmit reprezentanţii companiei.

Bolt recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător” atunci când folosesc o trotinetă electrică pentru prima dată și să parcurgă cu atenție setul de recomandări și măsuri de siguranță din aplicație.

Limită de viteză pe drumuri

Clienții sunt rugați să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete, să parcheze trotinetele numai în locurile permise și să aibă asupra lor un act de identitate. În lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h.

De asemenea, aplicația contraindică utilizarea trotinetelor pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață, sub influența oricăror substanțe toxice. Nu este recomandată folosirea acestora pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete, nici pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor.

Unde se lasă trotinetele

„La finalul cursei, utilizatorii trebuie să parcheze trotineta într-un loc sigur, în afara carosabilului sau în zonele marcate pe hartă, în aplicație. Pe trotuarele cu lățimea de minimum 2m, amplasarea sau staționarea trotinetelor trebuie făcută paralel cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, cu condiția ocupării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului. Parcarea trotinetelor în afara zonelor desemnate este penalizată cu suma de 150 de lei”, precizează reprezentanții companiei.

Deblocarea trotinetelor Bolt este gratuită, iar prețul curselor este de 0,5 lei pe minut, taxa făcând din trotinete un mijloc de transport extrem de convenabil.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
36.5 ° C
37 °
36.1 °
19 %
2.8kmh
0 %
Dum
34 °
lun
39 °
mar
40 °
mie
39 °
joi
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La banii ăștia, normal că nu mai dau rest  aparatele.

EDITORIAL

Oamenii sunt adesea atrași de idei autoritare deoarece sunt deranjați de complexitate. Nu le place divizarea. Preferă unitatea. O avalanșă bruscă de diversitate -...

EPIGRAMA ZILEI

De-ar ști cucul să vorbească Cine nu l-ar fi-ntrebat De prin zona femeiască: -Zi-mi, pe unde-ai mai umblat?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...