spot_img
duminică, decembrie 10, 2023
AcasăLocal BTVot în CL pentru rezolvarea problemei deşeurilor din zona Rediu

Vot în CL pentru rezolvarea problemei deşeurilor din zona Rediu

Consilierii municipali au aprobat în cea mai recentă şedinţă proiectul „Închidere Spaţii de Stocare Temporară neconforme în municipiul Botoşani”, acordul de parteneriat şi cheltuielile legate de acest proiect. Potrivit documentului vor fi închise cele trei depozite din zona Rediu, acolo unde au fost depozitate deşeurile menajere începând cu vara anului 2012, când s-a închis vechea rampă de deşeuri a municipiului Botoşani şi până în septembrie 2016, când s-a deschis depozitul de la Stăuceni.

Municipalitatea va solicita o finanţare în cadrul Programului RO – MEDIU, prin Granturile SEE şi Norvegiene, 2014 – 202, apelul de propuneri „Măsuri de reducere a contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare”.

Pentru pregătirea şi implementarea acestui proiect, municipalitatea va colabora cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Proiect de peste două milioane de euro 

Valoarea totală a proiectului este de 2.500.000 de euro, respectiv 12.369.750 de lei. Municipiului Botoşani, în calitate de promotor/solicitant, îi va reveni 2.150.000 de euro, iar 350.000 de euro, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Finanţarea europeană acoperă toate cheltuielile eligibile ale proiectului, cheltuielile neeligibile urmând a fi acoperite cu fonduri de la bugetul local.

Din documentaţie reiese că municipalitatea intenţioenază să depună cererea de finanţare până la termenul limită, respectiv 9 mai 2022. Apelul de proiecte este lansat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul Programului RO-MEDIU, prin granturile SEE şi Norvegiene 2014 – 2020.

Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii municipiului Btooşani de a gestiona/reduce /elimina riscurile generate de substanţe periculoase şi deşeuri municipale în perioada de implementare a proiectului, respectiv până la 30 aprilie 2024.

Deşeurile vor fi îngropate 

Practic, cele trei depozite de stocare temporare a deşeurilor vor fi închise, într-o singură etapă, conform Normativului de depozitare a deşeurilor. Închiderea se va realiza prin lucrări de excavare, umpluturi în corpul depozitelor, compactarea masei de deşeuri şi comasarea celor trei depozite în zona de sud a vechii rampe pentru deşeuri, închisă în vara anului 2012. Lucrările se vor efectua cu mijloace mecanizate.

Deşeurile vor fi acoperite cu un strat suport realizat din pământ, deşeuri din construcţii şi demolări, care vor avea grosimea de minim 50 de centimetri. După realizarea stratului suport se vor fora puţurile pentru biogaz şi pentru levigat. Stratul de acoperire va avea minim un metru grosime şi va fi realizat din pământ, ultimii 15 centimetri fiind pământ vegetal. Pentru evitarea eroziunii acestui strat, se va realiza o înierbare cu specii locale.

 

Depozite preluate  de la Urban Serv

În august 2020, consilierii municipali au votat un proiect vizând preluarea depozitelor de la Urban Serv. „Venim cu un proiect de hotărâre prin care vom prelua cele trei depozite de la Urban Serv, ca să le aducem în curtea primăriei, pentru ca după aceea să obţinem toate avizele de mediu să putem face închiderea in situ (la faţa locului n.r.). Îngroparea in situ înseamnă, de departe, cele mai mici costuri, mai ales că noi ne pregătim cu materiale cu ce să acoperim cele trei spaţii”, declara atunci primarul Cătălin Flutur.

Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea groapă de gunoi a oraşului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare.

Ani la rând conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni.

La toate demersurile edililor botoşăneni, conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului motiva că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor la Stăuceni.

Relocarea deşeurilor a fost estimată la cinci milioane de euro, sumă imposibil de asigurat de către municipalitate. Mai mult, mutarea deşeurilor însemna un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Un aspect important de care s-a ţinut cont este acela că deşeurile din cele trei spaţii de depozitare s-au transformat într-o mocirlă imposibil  de transportat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
-1.2 °
-2.7 °
94 %
1.3kmh
100 %
Dum
0 °
lun
3 °
mar
6 °
mie
3 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...