miercuri, iunie 19, 2024
AcasăLocal BTPercheziții DNA la Botoșani. Este vizată și o instituție publică

Percheziții DNA la Botoșani. Este vizată și o instituție publică

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) –Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și contrabandă, comise în perioada februarie-aprilie 2022.

„În cursul zilei de 05 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în șapte locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de DNA.

În cauză procurorii Direcției Naționale Anticorupție cooperează în cadrul unei echipe comune de anchetă cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova. Echipa comună de anchetă beneficiază și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.

Organele de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al Brigăzii Speciale Intervenție „Vlad Țepeș”.

UPDATE

La rândul lor, reprezentanții Parchetului Anticorupție din Republica Moldova au făcut o serie de precizări. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis tot astăzi, „Procuratura Anticorupție în comun cu angajații Poliției de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate, cât și în conlucrare cu organele de resort din România, au desființat un grup criminal organizat transfrontalier, constituit din 15 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări”.

„Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă. Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale. Perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor pe segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant”, au precizat procurorii anticorupție din Republica Moldova.

Potrivit acelorași surse, anchetatorii au stabilit că suspecții „au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei)”. Procurorii moldoveni au informații că polițiștii de frontieră erau remunerați pentru organizarea fiecărei treceri clandestine, sumele oscilând între 4000-7000 euro.

În prezent, de către echipa de documentare sunt desfășurate 12 percheziții în mai multe localități din regiunea de nord a Republicii Moldova, fiind reținute patru persoane.

Suspecții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani și sunt bănuiți că procurau și depozitau marfa în apropierea frontierei ca ulterior să o transporte ilegal peste frontiera de stat.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
24.9 ° C
25 °
23.6 °
62 %
0.9kmh
12 %
mie
33 °
joi
24 °
vin
28 °
sâm
32 °
Dum
31 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Valeriu Iftime, bucuros alături de Olimpiu Moruțan de victoria contra Ucrainei şi de faptul că trei dintre jucătorii lansaţi de FC Botoşani sunt componenţi...

EDITORIAL

De foarte multe ori, politicieni dar și analiști politici susțin o teză cu care nu sunt de acord decât într-o anumită proporție: electoratul are...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum el a aflat - Când şi-a lansat candidatura - Că-i iubit de electorat : Toți l-au întâmpinat cu ... ura! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...