spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTMămici trimise în judecată pentru că au încasat ilegal indemnizații de creștere...

Mămici trimise în judecată pentru că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului

Zeci de femei au fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, după ce au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului, care totalizează 1,4 milioane de lei.

Acuzate de înşelăciune, uz de fals (înscrisuri sub semnătură privată și înscrisuri oficiale), participație improprie la fals intelectual, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și participație improprie la înșelăciune, 28 de femei, printre care și o botoșăneancă din comuna Răchiți, vor fi citate în fața magistraților de la Judecătoria Suceava, acolo unde se va derula procesul.

„În perioada 2016-2021, au indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, prezentând ca adevărată fapta mincinoasă că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, reușind să obțină acest venit prin mijloace frauduloase, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăți comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului.

Prin depunerea declarațiilor de venit către organul fiscal, inculpatele au determinat pe funcționarii publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava să comită, fără vinovăție, infracțiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverințe privind stagiul de cotizare al celor 28 de inculpate cu date care nu corespund adevărului. Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracțională a inculpatelor este de 1.397.009 lei”, se arată într-un comunicat de presă emis joi (n.r. – 9 iunie a.c.), de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Sechestru pus pentru recuperarea prejuduciului

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au aplicat sechestru asiguratoriu pe mai multe bunuri imobile a cărora valoare este de aproape 38.000 euro. Afacerea ar fi fost coordonată de două femei, una de 64 de ani din Suceava și cealaltă de 55 de ani din Adâncata. Rahila Grigorean, din Suceava și Rodica Filip, din Adâncata, au fost reținute pentru 24 de ore pe data de 22 septembrie 2021, iar ulterior au fost plasate sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru a documenta totul, în cursul lunii septembrie a anului trecut polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în municipiul Suceava și comuna Adâncata.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri, care ar fi fost utilizate în activitatea infracțională. Persoanele care au încasat ilegal banii din indemnizații sunt din Suceava, Șcheia, Moara, Ipotești, Bosanci, Mălini, Slatina, Pătrăuți, Udești, Bălcăuți, Verești, Hânțești, Răchiți (jud. Botoșani), Poiana Teiului, jud. Neamț, Erbiceni, jud. Iași și orașele Liteni și Salcea, Solca, Vicovu de Sus, care au beneficiat de angajările fictive pentru a încasa sume necuvenite de la Agențiile pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cele 28 de mămici vor beneficia de prezumția de nevinovăție. Pe lista inculpaților figurează 32 de persoane, printre care și un bărbat, însă aici sunt incluși și cei care au emis adeverințele false și au favorizat această fraudă în care prejudiciul a fost estimat la 300.000 de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...