spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTAjutoare doar din vorbe pentru cei necăjiți. Foarte puțini botoșăneni donează bani...

Ajutoare doar din vorbe pentru cei necăjiți. Foarte puțini botoșăneni donează bani pentru ONG-uri

Majoritatea celor care au criticat ajutoarele pentru ucraineni, în condiţiile în care am avea şi noi destui năpăstuiţi, nu se înghesuie să-şi ajute semenii, deși, la nivel de discurs, ar da și cămașa de pe ei.

După invazia Rusiei în Ucraina, declanşată pe 24 februarie 2022, şi imediat după ce valuri de refugiați ajungeau pe teritoriul ţării noastre, inclusiv la Botoşani, au apărut multe voci care au condamnat solidaritatea românilor, susținând că „ai noștri ar trebui ajutați, nu refugiații”.

„Revolta” respectivă vine în contextul în care foarte puține persoane din județ redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG. Operațiunea e foarte simplă și gratuită, poate fi făcută online. La completarea declarației de venit, poate fi ales un anume ONG către care să fie direcționați banii respectivi. Dacă nu este bifată această opțiune, banii sunt dirijați către bugetul de stat.

Deși există și în Botoșani destule ONG-uri care au proiecte și programe sociale ce nu au fost suspendate pe timpul războiului din Ucraina, mai puțin de 25% din cei ce puteau finanța activitatea ONG-urilor au făcut acest lucru.

De exemplu, anul trecut, la Botoșani, aproape 13.000 de contribuabili și 352 agenți economici au depus declarații (declarația 230), suma fiind de circa 2,6 milioane lei. Asta ar însemna că dintre cei aproximativ 57.000 de angajați câți erau anul trecut în luna martie la nivelul județului, aproximativ un sfert au redirecționat banii către un ONG.

Se pot strânge milioane de lei

Dacă ar fi să facem un calcul, spre exemplu, pentru un venit net lunar de 5.000 de lei, un angajat plătește la stat impozit pe venit de 556 de lei, adică 6.670 de lei într-un an. Din această sumă, fără să coste nimic, fiecare poate redirecționa 3,5%, adică 234 de lei, către un ONG care vine în ajutorul celor mai puțini norocoși.
În cazul în care un angajat nu completează anexa privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, din declarația 230, statul păstrează tot impozitul pe venit. La nivel național, puțini români aleg să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit unor cauze sociale. De exemplu, anul trecut, doar un sfert dintre contribuabili au cedat aceşti bani către diverse ONG-uri (organizații non-guvernamentale), aceeaşi situaţie fiind valabilă şi la Botoşani.

Importanța ONG-urilor

O organizație neguvernamentală este formată printr-o asociere voluntară a unor cetățeni, care își propun un scop comun cu caracter non-profit. De regulă, scopul unui ONG este în interesul dezvoltării societății. Un ONG este independent față de autoritățile guvernamentale, fiind uneori o legătură între comunitate și Guvern.
Fiecare ONG apare dintr-o nevoie a societății, fie a cetățenilor care se asociază. Astfel, pe cât de diverse sunt nevoile comunității, pe atât de diverse sunt și ONG-urile active de astăzi. În România există peste 90.000 de ONG-uri, potrivit express.adobe.

Cine poate dona cei 3,5%

Potrivit legii, pot redirecționa cei 3,5% persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, venituri din salarii / asimilate salariilor; pensionari cu o pensie de minim 2.000 lei lunar net; persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, impozabile în România, persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, activități independente / activități agricole impuse pe bază de normă de venit, activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pentru care impozitul se reține la sursă, drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Categorii exceptate de la impozitul pe venit sunt angajați ai firmelor de construcții, pensionari cu pensie net sub 2000 ron/luna · unii angajați în domeniul IT, beneficiari indemnizație creștere copil, beneficiari indemnizații obținute în perioada pandemiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...