marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTZiaristul Viorel Ilișoi lansează o nouă carte la Botoșani

Ziaristul Viorel Ilișoi lansează o nouă carte la Botoșani

Muzeul Județean Botoșani găzduiește la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 12.00, un eveniment cultural deosebit.

Cunoscutul scriitor și gazetar botoșănean Viorel Ilișoi se întoarce în orașul în care s-a format pentru a-și lansa noua carte, intitulată „Viața literară pe Bahlui”. Volumul va fi prezentat de poetul și prozatorul Liviu Antonesei, el însuși protagonist în carte și implicat direct în realizarea ei.

Viorel Ilișoi se află la a treia lansare de carte, anul trecut, în iunie, lansând la Botoșani volumul „Strălucitor”, care cuprinde „povești gazetărești dintr-un ziar care n-a apărut niciodată”, iar în 2017 a lansat „Cele mai frumoase reportaje”.

Interviuri adunate într-o carte

„Viața literară pe Bahlui” adună interviurile polemice cu scriitori ieșeni realizate de Viorel Ilișoi în revista „Timpul”, la care autorul a adăugat acum peste o sută de pagini de note, comentarii, biografii, povești despre scriitori, citate esențiale, chiar și bârfe sau zvonuri, astfel încât să dea o imagine cât mai realistă a vieții literare ieșene.

Miza cărții este aceea că, de fapt, râcile dintre scriitori, îmbufnările lor, ciocnirile de orgolii, organizarea în bisericuțe, fanfaronada, punerea de piedici celorlalți și câte și mai câte alte păcate, reflexe provinciale, dar și exemple superbe de generozitate, devotament, măiestrie etc. se întâlnesc nu doar în Iași, ci peste tot unde există măcar doi scriitori și încep să nu mai aibă loc unul de altul. Viața literară de pe Bahlui este, așadar, și viața literară de pe Sitna, Bâc, Dâmbovița sau Someș, dar nu și de pe Sena sau Tamisa, unde sunt alte mentalități.

Omagiu adus afaceristului Gelu Tofan

În carte apar ca interlocutori sau pomeniți în diverse situații numeroși scriitori botoșăneni sau cu origini botoșănene, printre care Emil Iordache, Mihai Ursachi, Dan Sociu, Al. Dobrescu, Nicolae Turtureanu, Constantin Iftime, Ioan Holban, Cezar Amariei, Lucian Valea, Val Guraliuc, Haralambie Țugui, Ion Crînguleanu, Gellu Dorian, Florentin Florescu, Emilian Marcu, Lucia Olaru Nenati, Dorin Popa, Liviu Șoptelea și, nu în ultimul rând, autorul Dan Lungu, care semnează și postfața cărții, o analiză din perspectivă sociologică a vieții literare.

Cartea îi este dedicată botoșăneanului Gelu Tofan, „un mare prieten al culturii”, de curând și prea repede plecat dintre noi.

„Având atâtea legături cu Botoșanii, ținut care alimentează cu mari talente metropola literară, Iași, nici nu se putea ca această carte să nu fie lansată și aici. Cartea va stârni cu siguranță discuții aprinse, întrucât opiniile exprimate de autor și de interlocutorii săi nu sunt întotdeauna favorabile orașului nostru (numit „provincia provinciei”), dar asta nu poate decât să deschidă niște discuții necesare, așa cum s-a întâmplat și la Iași după apariția anchetei „Viața literară pe Bahlui”, ducând la schimbări radicale”, a transmis Viorel Ilișoi.

La finalul evenimentului, autorul și invitatul său, Liviu Antonesei, vor răspunde întrebărilor din public și vor acorda autografe.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
22.9 ° C
25.9 °
22.8 °
64 %
2.1kmh
47 %
mar
22 °
mie
33 °
joi
24 °
vin
28 °
sâm
32 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...