luni, decembrie 2, 2024
HomeLocal BTAcțiuni comune ale structurilor MAI pentru perioada 12 – 15 august

Acțiuni comune ale structurilor MAI pentru perioada 12 – 15 august

În minivacanța de Sfânta Maria, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani își va concentra efortul în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță atât la festivalurile specifice sezonului estival, cât și la manifestările religioase cu participare numeroasă prilejuite de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului.

Jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea în condiții civilizate a tuturor activităților prilejuite de organizarea Zilelor Nordului, în orașul Darabani, precum și a celor cuprinse în programul Serilor Melancolice Eminesciene, la Memorialul Ipotești. De asemenea, Zilele comunelor Vlăsinești, Mileanca și Broscăuți sunt alte evenimente locale de interes pentru cetățeni unde jandarmii vor acționa pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională.

Nu în ultimul rând, jandarmii vor fi prezenți alături de participanții la Hramul mănăstirii Zosin, pentru ca oficierea slujbei religioase și a celorlalte activități să nu fie tulburate de producerea unor incidente nedorite. Pe lângă suplimentarea personalului propriu în vederea îndeplinirii operative a tuturor misiunilor, IJJ Botoșani a primit în sprijin efective de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Elevi luaţi în misiuni

Elevii de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, care execută un stagiu de practică în această perioadă în cadrul inspectoratului, vor participa la toate aceste misiuni, împreună cu tutorii lor profesionali. Pe timpul executării misiunilor, jandarmii vor acționa preponderent pentru preîntâmpinarea faptelor de tulburare a ordinii si siguranței publice, precum și pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, împreună cu celelalte instituții abilitate în acest sens.

„Recomandăm participanților să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare și să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică, în mod direct sau să solicite sprijinul autorităților prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi.

Şi poliţiştii ies în stradă

Și polițiștii vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere, în siguranță. În această perioadă, peste 300 de polițiști, din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, rutieră, investigarea criminalității economice, prevenire și acțiuni speciale, vor acționa, împreună cu alte structuri, atât în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru descurajarea oricăror fapte antisociale, cât și constituiți în echipe de cercetare penală, pentru a desfășura activitățile specifice în momentul în care se va impune acest lucru.

„Scopul prezenței noastre în spațiul public este unul preventiv, facem apel către cetățeni să respecte regulile de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlalți, pentru a evita astfel să fie implicați în evenimente nedorite. Vom avea o prezență activă atât în zonele în care se organizează evenimente cultural-artistice și religioase din localitățile Mihai Eminescu, Vlăsinești, Darabani, Românești, Coșula, Broscăuți și Mileanca, precum și în locurile în care se formează aglomerări de persoane, cluburi, discoteci, zone de agrement, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, dar și pentru a interveni într-o manieră promptă în cazul unor posibile situații care se afla în sfera de competență a poliției”, se menționează în același comunicat de presă.

Acţiuni pentru combaterea traficului și consumului de droguri

De asemenea, polițiștii de combatere a criminalității organizate vor acționa pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe arterele din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru fluidizarea traficului rutier dar și în scopul depistării și tragerii la răspundere penală a conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

Polițiștii botoșăneni vor fi prezenți, astfel, zi și noapte pentru ca participanții la evenimentele care urmează să se aibă loc în această perioadă să se bucure de atmosfera acestora, în siguranță.

Poliţiştii de frontieră vor vechea Zilele Nordului

Inclusiv poliţiştii de frontieră vor acţiona alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă, astfel încât toţi cei care vor fi prezenţi la manifestările, festivalurile și hramurile organizate să se poată bucura din plin. Astfel, Festivalul Zilele Nordului se va desfăşura în cel mai nordic oraș al țării, Darabani, situat la frontiera cu Ucraina și R. Moldova.

În consecinţă, poliţiştii de frontieră botoşăneni vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi misiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Din experienţa anilor anteriori, este preconizată o creştere a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului nostru, PTF Stânca şi PTF Rădăuţi Prut, sens în care, în funcţie de dinamica acestuia, vor fi dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului la granița de nord-est, respectiv suplimentarea personalului.

Turturor celor care vor tranzita în aceste zile frontiera de nord-est, polițiștii de frontieră le recomandă pregătirea şi verificarea din timp a documentelor de călătorie precum şi a documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară, în vederea scurtării timpului de control. Informaţii suplimentare privind documentele necesare copiilor care călătoresc în afara graniţelor ţării sunt disponibile pe pagina de internet a instituţiei noastre.

Totodată, este indicată consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Nu în ultimul rând, pentru aflarea condiţiilor de călătorie impuse de diferite state din lume, se recomandă consultarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, paginile dedicate misiunilor diplomatice la Bucureşti sau aplicaţia Călătoreşte în siguranţă aparţinând MAE.

Pompierii vor fi la datorie

Și pompierii militari vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 12 – 15 august a.c.. Aceștia sunt pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical. O atenție deosebită va fi acordată Festivalului Național de Muzică „Seri Melancolice Eminesciene” care se desfășoară la Ipotești și ”Zilelor Nordului”, festival organizat în Poiana Teioasa.

La Ipotești, până pe 14 august, în fiecare zi, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani se va afla în apropierea locului de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice pentru a asigura o intervenție imediată, iar la Teioasa, un echipaj SMURD va fi prezent în zonă, zilnic, de pe 12 până pe 14 august, pentru a acorda primul ajutor calificat, la nevoie. Dacă se impune, forţele şi mijloacele aflate în dispozitiv pot fi suplimentate cu efective și tehnică de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Punctului de Lucru Darabani. În data de 15 august, zi de sărbătoare religioasă, lăcașurile de cult vor fi aglomerate, mai ales cele cu hramul „Sfânta Maria”.

Și în aceste spații, cetățenii trebuie să acorde o atenție deosebită măsurilor de protecție împotriva incendiilor, astfel:

– accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul;

– pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

– lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

– parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

„Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice. Acestora le recomandăm să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului”, au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de ultimele zile de vacanță, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc.

Pentru a preveni evenimentele nedorite, reprezentanții ISU recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

– frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

– evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

– evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

– nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

– nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

– nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

– nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

– echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Reguli pentru picnicuri

Persoanele care aleg să petreacă timpul la iarbă verde trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul. Este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.) Astfel, reprezentanții ISU sfătuiesc cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile.

Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție. Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă. Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia. „Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti”, spun reprezentanții ISU.

REPREZENTANȚII AGENȚIEI NAȚIONALE ANTIDROG, CONTINUĂ ACȚIUNILE ÎN SISTEM INTEGRAT ÎN CADRUL EVENIMENTULUI ,,ZILELE NORDULUI” – În acest week-end specialiștii antidrog desfășoară activități preventive pentru creşterea gradului de informare și conştientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe interzise și vor acționa în sistem integrat, împreună cu polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră și polițiștii locali.

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, desfășoară în acest week-end activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri.

În acest context, specialiștii Centrului vor derula activități de informare, educare, conștientizare și promovare a alternativelor sănătoase la consumul de droguri în rândul participanților la evenimentele prilejuite de ,,Zilele Nordului”, organizate în orașul Darabani. Totodată, vor fi oferite informații cu privire la cadrul legal în ceea ce privește prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Prin intermediul ochelarilor speciali care simulează stare de intoxicație produsă de consumul de droguri și alcool, vor fi desfășurate demonstrații practice care au rolul de conștientizare asupra riscurilor pe care le implică consumul de substanțe psihoactive.

În cazul unor situaţii deosebite, specialiștii antidrog îndrumă populaţia să apeleze Tel. verde: 0 800 8 700 700, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

„Am solicitat ca efectivele structurilor MAI care vor asigura ordinea publică să fie prezente în stradă, în număr mare, să fie vizibile, pentru ca botoșănenii să fie în siguranță, iar manifestările culturale, artistice și religioase să se desfășoare fără incidente nedorite. Siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul Botoșani”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
4.9 ° C
5 °
3.3 °
98 %
0.5kmh
83 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
2 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Edy Florescu, 150 de meciuri în SuperLigă

Meciul cu Farul Constanța de pe „Municipal”, terminat fără gol pe tabela de marcaj, scor 0-0, duelul contând pentru runda a XVIII-a din SuperLigă,...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

Edy Florescu, 150 de meciuri în SuperLigă

Meciul cu Farul Constanța de pe „Municipal”, terminat fără gol pe tabela de marcaj, scor 0-0, duelul contând pentru runda a XVIII-a din SuperLigă,...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Edy Florescu, 150 de meciuri în SuperLigă

Meciul cu Farul Constanța de pe „Municipal”, terminat fără gol pe tabela de marcaj, scor 0-0, duelul contând pentru runda a XVIII-a din SuperLigă,...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...