vineri, februarie 23, 2024
AcasăLocal BTComisari de mediu chemaţi pentru munţi de gunoaie

Comisari de mediu chemaţi pentru munţi de gunoaie

Situație scandaloasă în comuna Dersca, unde un teren de la marginea localității a fost transformat de localnici în rampă de gunoi. Situația a ieșit la iveală după ce un sătean, revoltat de cele întâmplate, a fotografia locul și a sesizat autoritățile. Doar că deșeurile cu pricina nu au fost ridicate, ci ar fi fost incendiate.

„Pe terenul Primăriei Dersca, în zona Prisaca, s-a format o adevărată groapă de gunoi cu diferite deșeuri (plastic, azbest, articole de îmbrăcăminte, metale și resturi rezultate din demolări), iar autoritățile sunt la curent cu situația. În urma sesizărilor aduse primăriei, au acționat prin adunarea și incendierea lor, dar au rămas deșeuri care nu pot fi arse, fără a face ceva care să ducă la stoparea acumulărilor de gunoaie. Proprietarii terenurilor din zonă sunt deranjați de deșeurile aduse de vânt și animale”, a arătat localnicul.

„Ţine foarte mult de educația oamenilor”

De partea cealaltă, primarul comunei Dersca, Mihai Cazacu, a negat că ar fi vorba de un teren care aparține UAT și spune că autoritățile locale au făcut numeroase demersuri pentru buna gestionare a deșeurilor. A fost încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă de salubrizare, au fost amenajate mai multe platforme cu containere și s-a solicitat intervenția operatorului și de două ori pe săptămână.

„Problema este la nivel de țară și ține foarte mult de educația oamenilor. Din păcate, oricât s-ar implica autoritățile, dacă omul s-a obișnuit să arunce deșeurile pe unde apucă, așa va face. Eu la bază sunt fermier și mergeam într-o zi cu mașina în spatele unei căruțe, care transporta saci cu deșeuri. L-am văzut cum a coborât, cum a dus sacii în lanul meu de porumb și i-a abandonat acolo. Am luat sacii și i-am dus la poarta lui, iar a doua zi l-am întrebat cum a fost. Știți ce mi-a spus ? I-a lăsat acolo pentru că s-a gândit că îi voi băga sub brazdă, când voi ara terenul. Cu astfel de mentalități, e greu să schimbăm lucrurile”, a spus primarul Cazacu. Acesta a promis că va verifica situația din teren, acea suprafață aparținând unui localnic.

Sesizare trimisă la APM

Doar că sesizarea a fost trimisă și la Agenția pentru Protecția Mediului, care a dirijat-o către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani. Prin urmare, comisarii de mediu urmează să ajungă în comună pentru a verifica la rândul lor informațiile.

„Anul acesta am derulat un control tematic la mai multe Unități Administrativ-Teritoriale din județ pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților, iar în 50 de situații verificările s-au soldat și cu sancțiuni, în 12 situații fiind formulate și sesizări penale pentru îngroparea deșeurilor sau incendierea lor”, a spus Cristina Kashyap, șeful Comisariatului de Mediu al Județului Botoșani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
7.7 °
5 °
66 %
2.8kmh
100 %
vin
13 °
sâm
14 °
Dum
12 °
lun
13 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De când leul a ajuns să valoreze fix doi bani, începe lumea să-l dea la gunoi.

EDITORIAL

România a dat lumii mai multe recorduri, mai mult sau mai puțin notabile. La capitolul calități vocale îl avem în primul rând pe Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...