spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPoliția botoșăneană pierde un mare profesionist. Șeful criminaliștilor a decis să se...

Poliția botoșăneană pierde un mare profesionist. Șeful criminaliștilor a decis să se pensioneze

Pierdere uriașă pentru Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, după ce șeful Serviciului Criminalistic, comisarul șef Marius Crihan, a decis să se pensioneze. După 25 de ani și trei luni de activitate, acesta a hotărât să facă un pas înapoi pentru a lăsa locul tinerilor care vin din urmă.

Recunoscut ca fiind un profesionist veritabil, el și-a dovedit competențele și aptitudinile tehnice în activitatea de criminalist, cât și de un bun coordonator, participând la numeroase anchete care s-au soldat cu identificarea autorilor unor infracțiuni deosebit de grave.

Marius Crihan a intrat în structurile de poliție în 1993, când a fost admis la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar ulterior, influențat de revistele „Pentru Patrie” pe care le citea la acea vreme, a opta pentru specializarea criminalistică.

„Munca criminaliștilor este esențială în rezolvarea unui caz deosebit”

„Eram fascinat de modul în care se ajungea la identificarea autorilor pe baza probelor criminalistice, empirice la acea vreme, dar eficiente, așa că m-am dedicat acestei profesii”, a explicat Marius Crihan. A absolvit academia în 1997 și a prins chiar un loc de criminalist în biroul de profil al Poliției municipiului Botoșani.

Deși nu a avut parte niciodată de liniște, pentru că de multe ori a fost nevoit să sacrifice sărbătorile pentru munca de poliție, a continuat profesia. Așa se face că în 2002 a fost promovat în Serviciul criminalistic al IPJ, iar din 31 ianuarie 2009 a preluat conducerea acestei structurii, funcție pe care a deținut-o până săptămâna aceasta.

„Munca criminaliștilor este esențială în rezolvarea unui caz deosebit, omor, tâlhărie cu moartea victimei, furturi cu mod de operare deosebit. De modul în care este efectuată cercetarea la fața locului și cum sunt ridicate probele din câmpul infracțiunii, cât și de modul în care sunt acestea exploatate ulterior în cadrul laboratoarelor, depinde foarte mult rezultatul soluționării cauzei sub toate aspectele”, spune Marius Crihan.

De altfel, pe baza probelor administrate de criminaliști se poate stabili dinamica producerii unui accident, a unei explozii, a unui incendiu, iar orice urmă ridicată din câmpul infracțiunii nu trebuie minimizată, ci trebuie exploatată atât cu maximă responsabilitate întrucât ea poate rezolva cazul, uneori de sine stătătoare.

Cazuri rezolvate în mod uimitor

A fost un accident mortal în care a rămas un fragment din rama exterioară a unei oglinzi și pe baza acelui fragment s-a ajuns la mașina implicată în accident și la autorul faptei. Într-un alt caz de o violență extremă comis în comuna Vlădeni, în care un pensionar miner a fost ucis pentru a fi prădat, criminaliștii conduși de Marius Crihan au ajuns la autori plecând de la o urmă papilară găsită pe ușă scoasă din balamale de atacatori, care au folosit-o mai apoi pe post de scară pentru a urca în podul casei.

Ulterior autorii au fost reținuți, condamnați și închiși pentru executarea pedepselor.

Deși poartă în sufletul regretul că se va despărți de colegii cu care a împărțit mai bine de jumătate din viață, Marius Crihan are convingerea că cei rămași în cadrul Serviciului Criminalistic sunt oameni capabili și devotați, care vor face performanță în cadrul IPJ Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...