spot_img
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăLocal BTMoştenire de suflet pentru Colegiul Eminescu

Moştenire de suflet pentru Colegiul Eminescu

Una dintre cele mai mari actriţe ale scenei româneşti a lăsat o moştenire uneia dintre cele mai importante unităţi de învăţământ din judeţ. La trei ani de la moartea actriţei Florina Cercel, o casă de avocatură a contactat reprezentanţii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (CNME) Botoşani, pentru a informa despre moştenirea lăsată de actriţă.

Din câte se pare, ar fi vorba despre moştenirea drepturilor de autor ce revin actriţei şi după moartea acesteia. Conducerea colegiului național a fost notificată de biroul de avocatură din București. „Se știe că marea actriţă a fost eleva colegiului nostru, pe atunci Liceul Mihai Eminescu. Şi-a exprimat în mai multe rânduri nostalgia pentru anii petrecuţi la Botoșani. Noi am fost deocamdată notificaţi, nu este nimic concret. Cert este că, orice sumă ar fi în cauză, ar merge către sprijinirea activităţilor trupei de teatru şi altor activităţi artistice. Vom vedea în perioada următoare”, a spus profesorul Cristina Chiriac, directorul CNME.

Victimă a comuniştilor

În vara lui 2019 actrița Florina Cercel a încetat din viață, la vârstă de 76 de ani. Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind prim-trompetist în fanfara din Armata Regală. Mama sa a fost actriţă şi o fire foarte credincioasă.

Copilăria sa a fost fericită, părinţii săi învăţând-o să respecte credinţa. De mic copil a mers vinerea şi sâmbăta la concertele Filarmonicii, iar duminica la slujbele de la biserică.

Familia s-a mutat apoi la Râmnicu Sărat, datorită obligaţiilor militare ale capului familiei. Când Florina trecea în clasa a treia, tatăl ei a fost arestat, pe motive politice. Acesta a fost exclus din Armată şi trimis să-şi execute pedeapsa, de patru ani, la Canal. Sora actriţei, o fetiţă pe atunci, scrisese pe o foaie „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său. În acest timp, copilele s-au mutat cu mama lor la Botoşani.

A fost înscrisă la Liceul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar adolescenţa artistei a fost marcată de opoziţia sa faţă de ştiinţele exacte şi de atracţia din ce în ce mai mare spre lumea teatrului şi filmului.

„Locuri binecuvântate de Dumnezeul românilor”

Despre copilărie şi adolescenţă, Florina Cercel rememora, peste ani: „Am avut şi o copilărie şi o tinereţe în care am colindat de la un capăt la altul această ţară, dacă mă gândesc că m-am născut la Piatra Neamţ, am făcut grădiniţa, clasa I şi a II-a la Botoşani, clasele a III-a, a IV-a, a V-a şi a VI-a la Rîmnicu Sărat, unde tatăl meu a fost mutat cu regimentul, – pentru că tatăl meu a fost muzician, a fost prim-trompetist în fanfara unui regiment. Când eram în clasa a V-a, a fost arestat politic, iar eu împreună cu mama şi sora mea ne-am reîntors la Botoşani.

Tata a fost dat afară din armată și a intrat la Filarmonică, la Botoșani, unde a locuit până a ieșit la pensie. Acolo își cumpăraseră o casă foarte frumoasă, pe care ulterior au vândut-o; era o casă cu grădină, era minunat, minunate locuri și minunată copilărie, pe care am petrecut-o între două orașe binecuvântate – Piatra Neamt, unde plutea spiritul lui Hogaș, și la Botoșani, cu Enescu, Eminescu. Era aproape imposibil să nu fii o natură artistică și să nu îți dezvolți gustul pentru poezie, literatură, filosofie, trăind în asemenea locuri binecuvântate de Dumnezeul românilor.

De fiecare dată când mă gândesc la Crăciun, în minte îmi apar ochii mamei. Datorită ei, vraja Crăciunului continuă să dăinuiască. Am nostalgia aproape dureroasă a acelor ierni fabuloase din Botoşani, le simt mirosul, culoarea. Acolo tradiţiile se păstrau intacte, totul era autentic, ca şi trăirile mele de copil”, povestea cu nostalgie actriţa despre Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
24.9 °
35 %
5.2kmh
45 %
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
21 °
mar
22 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă tot a rămas loc, lucrătorii au pus și afișe cu dezinsecția. Ori o fi o aluzie, ceva.

EDITORIAL

România ca studiu de caz. Deși aleșii susțin cheltuirea responsabilă a banului public și fiecare premier se laudă cu blocarea angajărilor la stat, fac...

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...