spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTRevoltător. Un bărbat care și-a transformat angajatele în sclave sexuale prin șantaj...

Revoltător. Un bărbat care și-a transformat angajatele în sclave sexuale prin șantaj a scăpat basma curată

Revoltător. Unul dintre cele mai grave cazuri înregistrate în municipiul Botoșani în ultimul deceniu s-a finalizat fără ca cel vinovat să fie condamnat. După un proces maraton, Romică A., un botoșănean acuzat de șantaj, a scăpat basma curată pe motiv că răspunderea penală s-a prescris. Sentința definitivă a venit vineri, pe 16 decembrie a.c. după ce magistrații Curții de Apel Suceava au dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Bărbatul a fost trimis în judecată în urmă cu mai bine de șapte ani, după ce procurorii au ajuns la concluzia că botoşăneanul îşi şantaja angajatele pentru a le determina să întreţină raporturi sexuale cu el. Deşi în urma percheziţiilor anchetatorii au găsit la domiciliul acestuia nouă casete cu imagini video în care suspectul întreţinea raporturi sexuale cu mai multe femei, doar cinci dintre fostele angajate au avut curajul să depună plângeri împotriva acestuia. În plus, ancheta a scos la iveală că grozăvia s-a petrecut în timp ce bărbatul era cercetat pentru hărţuire sexuală, una dintre fostele angajate depunând plângere împotriva lui încă din iulie 2014.

Întreaga întâmplare a ieşit la finele lui martie 2015, când una dintre victime, care nu mai reuşit să facă faţă presiunilor, a mers la Poliţie şi l-a denunţat pe bărbat. Aşa s-a descoperit că bărbatul, care deţinea mai multe baruri, le inventa angajatelor lipsă în gestiune după care, sub pretextul că nu ar vrea să se ajungă la lucruri mai grave, le cerea să întreţină raporturi sexuale cu el. Partidele de sex se derulau de regulă în apartamentul bărbatului, acolo unde individul montase o cameră de filmat cu care înregistra scenele amoroase. Ulterior, Romică Aiacoboaie le invita din nou la partide de sex, iar cele care refuzau erau ameninţate cu divulgarea imaginilor către rude sau publicarea lor pe internet. Apoi, pentru a le intimida, le arăta imaginile filmate, iar pentru a le înjosi individul se lăuda în faţa prietenilor cu ultimele partide de sex. În acest fel, unele dintre angajate au fost obligate să întreţină raporturi sexuale de patru sau cinci ori.

Curios este că toate aceste grozăvii s-au petrecut în perioada martie 2014 – martie 2015, chiar sub ochii concubinei bărbatului, care a găsit la un moment dat casetele cu partidele de sex. Ba mai mult, unele angajate au fost aduse în apartament chiar în prezenţa femeii, două dintre victime locuind în gazdă, pentru anumite intervale de timp, chiar în apartamentul bărbatului, împreună cu concubina suspectului, angajată şi ea la un bar.

Una dintre victime, MBM, a fost pur şi simplu terorizată. Aceasta, după ce a acceptat să întreţină raporturi sexuale cu bărbatul, a ajuns să locuiască în apartamentul individului, ocazie cu care a găsit o parte dintre casete. Când a realizat ce se întâmplă, aceasta şi-a dat demisia, dar bărbatul a ameninţat-o cu divulgarea imaginilor. În plus, i-a cerut 4.000 de lei pentru lipsurile din gestiune şi a ameninţat-o că în cazul în care nu se întoarce la muncă, îi va da foc la casă.

Arestat, iar mai apoi pus sub control judiciar, Romică A, a negat tot timpul că şi-a şantajat angajatele şi a fost supus unui test cu poligraful pe care l-a căzut. Cercetările au scos la iveală că una dintre victime a fost o adolescentă de 17 ani. „Găsită” cu lipsă în gestiune, ILP a fost obligată să întreţină de cel puţin cinci ori relaţii sexuale, fiind filmtă de fiecare dată.

Deși ancheta a mers destul de repede, procurorii finalizând cercetările în șase luni, imediat ce dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoșani procesul a fost tergiversat an în șir. Motivul – câteva victime erau plecate din țară și nu puteau fi audiate. Deși judecătorii aveau posibilitatea să solicite Ministerului Justiției cerere de asistență judiciară internațională în materie penală pentru ca acestea să fie citate la proces prin autoritățile străine, hotărârea instanței de fond a venit abia pe 17 decembrie 2021, adică la aproape șapte ani de la comiterea faptelor. Evident, din cauza trecerii timpului, deși faptele erau deosebit de grave, judecătorii au dispus condamnarea bărbatului la închisoare cu suspendare. Hotărârea Judecătoriei Botoșani a fost contestată la Curtea de Apel Suceava atât de procurori, de o parte dintre victime, dar și de bărbat. Anul acesta, însă, Curtea Constituțională a decis că în perioada 2018 – 2022 nu a funcționat prescrierea specială, iar termenul de prescripție se calculează pentru faptele mai vechi nu de la data trimiterii în judecată, ci de da data comiterii faptelor. Așa se face că, în ciuda probelor adunate de polițiști și procurori, bărbatul a scăpat fără să mai fie condamnat, cauza principală fiind însă tergiversarea dosarului la instanța de fond, unde procesul a durat mai bine de șase ani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...