duminică, mai 19, 2024
AcasăLocal BTMaşinile „Şcoală” vor evita zonele fierbinţi de sărbători

Maşinile „Şcoală” vor evita zonele fierbinţi de sărbători

Din cauza aglomeraţiei de pe principalele artere de circulație, maşinile tip „şcoală” vor evita zona centrală a orașului și străzile din apropierea centrelor comerciale.

Cel puțin așa spune Gheorghe Crețu, reprezentantul filialei locale a Federației Naționale a Formatorilor Auto din România, care susține că măsura se aplică deja, nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci și în zilele obișnuite, mai ales la orele de vârf, în zonele în care există riscul de a se crea ambuteiaje. „Mulți instructori se conformează deja. Nu există niciun protocol semnat, nicio reglementare în acest sens, ci o înțelegere amiabilă între noi, cei din administrație și Poliția Rutieră”, a spus Gheorghe Crețu.

Noi suntem pregătiți să intervenim”

De partea cealaltă, șeful Serviciului Rutier Botoșani, comisarul șef Teodor Orhei, spune că instituția pe care o conduce va înainta o solicitare municipalității pentru ca propunerea privind interdicția de a circula pe anumite străzi pentru maşinile „școală” să fie analizată în Comisia de siguranță rutieră așa încât să existe și o acoperire legală.

„Vor decide dumnealor dacă se impune această măsură temporară. Noi suntem pregătiți să intervenim. Am stabilit deja un program de patrulare pentru echipajele auto, dar și punctele critice așa încât, dacă apar ambuteiaje, agenții rutieri să intervină în cel mai scurt timp și să dirijeze traficul”, a spus comisarul șef Orhei.

Străzile orașului au devenit neîncăpătoare

Măsura privind interdicția circulația pentru maşinile „școală” pe anumite străzi a fost aplicată deja în marile oraşe din ţară, autorităţile locale încercând să găsească soluţii pentru a decongestiona traficul. Asta pentru că parcul auto a crescut foarte mult în ultimii ani, iar rețeaua stradală a rămas cam aceeași. În plus, parcările din zona unor centre comerciale se dovedesc a fi insuficiente.

Deja, străzile orașului au devenit neîncăpătoare, parcă mai mult decât de obicei. Din acest motiv, cei care ies să-și facă cumpărăturile ar trebui să se înarmeze cu multă răbdare sau să opteze pentru intervalul de înainte de închiderea magazinelor, când numărul cumpărătorilor scade. Pe principalele artere și mai ales în apropierea marilor magazine au început să se formeze coloane mari de mașini, mai ales când de iese de la serviciu.

Lipsa locurilor de parcare – o problemă critică

Dacă problema cu maşinile tip „școală” s-ar putea rezolva, iar pe bulevardul Mihai Eminescu și pe Calea Națională au fost montate acele semafoare cu buton pentru pietoni, în alte zone traficul este blocat de cei care traversează în șir indian, minute în șir. O astfel de problemă se înregistrează pe strada Sucevei, în zona Carrefour, dar și la Pod de Piatră.

Mulți șoferi spun, însă, că nu maşinile şcoală reprezintă marea problemă, ci lipsa parcărilor. Asta pentru că pe multe străzi prima bandă de circulație a fost transformată în parcări și se circulă practic pe un singur fir. În plus, există șoferi care își lasă mașinile pe avarii și blochează traficul, mai ales în intersecții.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
9.2 ° C
11.6 °
8.9 °
93 %
2.3kmh
5 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...