Elevii de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa“ Botoșani, clasele I D, IIC, VII C, l-au omagiat, la 1 februarie a.c., pe primul dintre fondatorii picturii române moderne, Ștefan Luchian, în cadrul proiectului educativ „Flori pentru Ștefan Luchian”. Pe 1 februarie s-au împlinit 155 de ani de la nașterea artistului.
Elevii au aflat aspecte din viața și opera pictorului, au vizionat scurte secvențe din filmul
autobiografic „Ștefan Luchian“, au vizitat expoziția dedicată acestuia, cu materiale aparținând Fundației „Ștefan Luchian“ Botoșani. Au distribuit fluturași informativi colegilor din alte clase și au primit pliante care să le amintească de această zi. Prin lucrările plastice realizate, ei au transmis întreaga emoție artistică, dar și respectul și prețuirea pentru această personalitate.
Potrivit prof. înv. primar Georgeta-Iulia Popa, activitatea a fost realizată în parteneriat cu Fundația „Ștefan Luchian“ Botoșani, biblioteca școlii și Editura TIM Reșița.
Personalitate a Botoșaniului
Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868, la Ștefănești (Botoșani). Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate.
Luchian a alăturat tehnicii uleiului, pentru peisaj și pentru multe dintre naturile moarte cu
flori, pastelul, cu care a ajuns la o măiestrie de neegalat.