vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBolnavi chinuiţi de lipsa de medici

Bolnavi chinuiţi de lipsa de medici

Pe de o parte ne plângem că nu construim spitale noi, dar la o privire mai atentă observăm că nici nu are cine să le populeze. Botoşaniul este într-o criză tot mai mare de medici specialişti şi, mai nou, chiar şi de medici de familie. Vârsta medie a medicilor din judeţ continuă să crească, iar puţinii medici tineri care ajung în judeţ sunt depăşiţi numeric de cei care se apropie de pensie.

Dacă anul trecut erau vacante 19 posturi, la această dată sunt disponibile 23 de posturi în
județ, potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani.
Alina Mustiață, directorul general al CJAS Botoșani, a declarat că dintre medicii care mai
profesează, mai mult de jumătate sunt pensionari. Pentru a acoperi nevoia de servicii medicale în zonele din județ unde nu există medic de familie, ca o soluție de avarie, s-au făcut puncte de lucru secundare ale medicilor de familie din zonă.

„Anul trecut nu a venit nimeni pe posturile vacante. Sunt mulţi pensionari cu prelungire de activitate care oricând pot să ne părăsească, întrucât avem cu ei contrate de prestări servicii și nu îi putem forța”, a precizat preşedintele Alina Mustiață.

Șase dintre posturile vacante sunt în municipiul Botoșani, unul în orașul Flămânzi și restul în localitățile Adășeni, Blândești, Broscăuți, Concești, Dimăcheni, Drăgușeni, Hudeşti,
Manoleasa, Viișoara, Vorniceni, Ungureni, Suharău și Cotușca.

Specialiştii fug de Botoşani

Situaţia este şi mai gravă când vine vorba despre medici specialişti. Potrivit normativului, în
secțiile Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) ar trebui să lucreze 307 medici specialiști.
Angajaţi sunt, însă, doar 252. Deși aparent doar 55 de posturi sunt vacante, în realitate cei
peste 1.500 de pacienți aflaţi în secții din cinci locații în Botoșani, dar și în Darabani și
Săveni, sunt tratați de 217 medici. Asta pentru că 35 dintre cei 252 sunt medici rezidenți pe post. Managerul unității sanitare spune că lipsa medicilor și reticența acestora de a veni în județele mai mici rămâne o problemă.

Aceasta susţine că pentru această situaţie există în principal două cauze. „În primul rând infrastructura, dotarea cu echipamente medicale, ceea ce la Botoșani încercăm să rezolvăm. Suntem într-o permanentă modernizare și dotare a secțiilor. Iar în al doilea rând patologia cazurilor. Mulți consideră că gradul complicațiilor cazurilor medicale nu este la nivel ridicat și atunci aleg să meargă în centrele universitare, unde cazurile sunt mai complexe”, a precizat managerul Doina Caba.

Un exemplu concret este secția exterioară Săveni, unde sunt cinci medici care asigură camera de gardă. Aceştia abia reuşesc să facă faţă afluxului de pacienţi. Doi dintre aceştia sunt medici angajați, iar ceilalți trei sunt pensionari. Cei doi angajaţi au avut deja peste 600 de pacienți internați în primele nouă luni din 2022. Situaţia era atât de gravă, încât secția de pediatrie de la Săveni a fost închisă, din cauza lipsei de medici.

„S-au scos posturi la concurs pentru camera de gardă, pentru medicină internă, iar la Pediatrie a fost sistată activitatea. Adresabilitatea copiilor era destul de mare, mai ales pentru spitalizarea de zi și atunci ne confruntăm cu părinți nemulțumiți de faptul că trebuie dirijați, indiferent de patologie, către spitalul din Botoșani. Uneori este foarte dificil să îi facem pe părinți să înțeleagă că nu este medic pediatru. Cazurile mai grave le trimitem cu ambulanța, dar celelalte în regim propriu de deplasare”, a precizat medicul Anca Șărban, medic specialist de medicină internă în cadrul Secției Săveni.

Toți medicii care deservesc secția fac naveta cel puțin 100 de kilometri zilnic, fie de la Botoșani, fie de la Dorohoi.

Ministrul are altă viziune

Situaţia critică a ajuns şi la urechile ministrului Sănătății. Spre deosebire de cei care critică
faptul că nu se fac noi spitale la Botoșani, viziunea de la Bucureşti este total opusă. Ministrul Alexandru Rafila spune că unităţile sanitare unde nu este adresabilitate ar putea să fie transformate din spitale, în ambulatorii. Ministerul ar putea propune, prin intermediul PNRR, transformarea acelor spitale, cum este Săveni, într-un ambulatoriu de specialitate. „Ministerul nu închide spitalele cu adresabilitate mică. Dar vine cu propunerea şi susţinerea autorităţilor locale de a opta pentru această formă. Un spital care are puţine servicii sau lipsă de cadre medicale poate fi transformat în ambulator. Dacă autoritatea locală susţine acest demers”, a mai spus ministrul Sănătății.

Dar nu doar că Botoşaniul nu știe să atragă medici, ci nici nu știe să îi păstreze. Deși la o primă vedere poate părea că autoritățile locale reușesc să atragă specialiști tineri, marea lor majoritate aleg să plece după ceva timp și consideră spitalul din Botoșani doar o haltă în cariera lor medicală. Astfel, o parte dintre medicii tineri care ajung, totuși, la Botoșani, pleacă după puțin timp.

Progres refuzat de conducere

În ultimii ani, nu mai puțin de zece medici tineri, specialiști de perspectivă, pe secții extrem
de deficitare, au ales calea altor spitale, deși au avut post în Spitalul Județean. Spre exemplu, în ultima perioadă, doi medici rezidenți pe post la Urgențe, alții doi la Neonatologie, doi de la Radiologie și unul de la Infecțioase au ales să lucreze în alte spitale.
Unul dintre motivele pentru care tinerii specialiști fug de județ este lipsa de suport. Astfel, un medic cardiolog, după ce a activat câțiva ani la Botoșani, a propus conducerii de atunci a spitalului să creeze o secție de cardiologie intervențională. A propus inclusiv aducerea de
sponsori pentru acest fapt, însă a fost amânat, refuzat, iar ulterior acesta a plecat la Spitalul Suceava. Acum medicul tratează la Suceava pacienții care sunt trimişi de la Botoșani, unde încă nu este posibilitatea tratării pacienţilor cu infarct.

“Nu există o politică de atragere a rezidenților”

Medicii din cadrul Spitalului Judeţean acuză politica de personal dezastruoasă din ultimele
decenii. Acest fapt duce la o criză tot mai acută de medici.

“Nu există o politică de atragere a medicilor rezidenți. De exemplu, să efectueze gărzi încă din perioada rezidențiatului. Sunt spitale care atrag medicii la gărzi din anul IV de rezidențiat. Sunt spitale care cer minimum legal pentru efectuarea gărzilor ca și rezident, aici se cere maximum de acte. De multe ori durează chiar și o lună să reușești să aduni toate actele necesare pentru un contract de gărzi ca medic rezident. Mulți au renunțat din cauza birocrației”, a spus un tânăr medic din cadrul SJU.

Potrivit unor medici care au trecut pe la Botoșani, sunt specialiști care se prezintă pe secții
deficitare întrebând dacă este nevoie de oameni și sunt refuzați pe motiv că există rezidenți în pregătire, care însă, de multe ori, nu se mai prezintă la post.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...