spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTValul scumpirilor ajunge şi la ceapă (video)

Valul scumpirilor ajunge şi la ceapă (video)

Prețul cepei a urcat în această perioadă şi la 8 lei/kg, dublându-se în doar două săptămâni. Cultivatorii spun că ar da marfa şi pe bonurile pensionarilor, dacă ar fi posibil, şi dau vina pe stat pentru lipsa clienţilor.

Dacă anul trecut au şi aruncat tone de ceapă, că era prea multă, acum, din cauza secetei, aceasta s-a scumpit. Asta în condiţiile în care România se află în top 10 producători de ceapă în Europa. Aici trebuie să precizăm că nu doar în România este o criză a cepei, ci în întreaga UE. Producătorii se plâng că măsurile sociale ale guvernului i-au lovit direct şi pe ei.

„Nu știu de ce e așa scump, propaganda de la Guvern mă gândesc. Ba că-i război, ba că-i pandemie. 7-8 lei un kilogram de ceapă?! Mi se pare scump. Ceapa trebuie și la orice mâncare. Foarte greu. Eu acum pun păstârnac, legume din astea. Anul ăsta nu se vinde. Tot din cauza guvernanților. Au dat la pensionari din alea (tichete sociale, n.r.) se duc și cumpără din magazin și noi stăm cu marfa pe tarabă. Am cultivat 10 ari de ceapă.

Nu știu cu cât o să o vând. În toamnă ceapa era 3,5 lei-4 lei. S-a dublat. Și costul producției este mai mare. Bonurile date la pensionari ne-au afectat mult. Înainte venea un cumpărător și lua 3 kg de pătrunjel de rădăcină, 3 de păstârnac, 5 de morcovi, deci 10 kg dădeai doar la un singur cumpărător. Acum vin și iau 2 păstârnaci, un morcov şi tot aşa”, a explicat Mihai Vizitiu, un legumicultor din Copălău.

„Ce este puțin e scump”

Oamenii au început să îşi cultive în grădini pentru propria nevoie, mânaţi de creşterea preţurilor. „Cred că s-a scumpit ceapa pentru că este puțină. Ce este mult e ieftin, ce este puțin e scump. În urmă cu câțiva ani usturoiul era foarte scump, acum nu, pentru că este mult. Sunt mâncări la care pui și un kilogram de ceapă. De aia e scumpă”, a spus Manole Bălăucă.

Oficialii români spun că, pe lângă problema războiului din Ucraina, care a dus la scăderea semnificativă a exportului de ceapă a ucrainenilor, întreaga Europă s-a confruntat cu o producție de ceapă foarte slabă. Pe lângă asta, aceştia nu exclud ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă. Să profite de lipsa de ceapă pentru a-și rotunji veniturile, mai exact. Vânzătorii spun însă exact opusul, că scumpirile îi afectează şi pe ei, dar costul producţiei a crescut.

„Nu-i prea plătită ca lumea. Te judecă fiecare când cumpără o funie zice că-i scump. Anul trecut ceapa era 2,5-3 lei. Până de curând așa a fost, acum s-a mai scumpit la 5 lei. Eu o vindeam cu 7 lei, iar o funie 10 lei. Merg cam greu vânzările. Nu prea s-a făcut anul trecut, pentru că nu au fost ploi și ceapa este foarte mică. Din cauza asta. În market e și 8 lei kilogramul, ei spun că-i BIO. Ceapa roșie e și mai scumpă”, a spus o producătoare din Copălău.

„Suntem judecați că e scumpă”

Autoritățile vor demara în curând câteva controale la angrosiști și marii producători pentru a vedea situația exactă a stocurilor de ceapă.

Un secretar de stat din aparatul guvernamental a admis că mulți fermieri nu au mai cultivat anul acesta ceapă, după ce anul trecut s-au plâns de prețul prea mic, care nu justifica înființarea de culturi. Acum regretă și s-au apucat în mare grabă să cultive, ceea ce înseamnă cel mai târziu în toamnă să vedem prețuri „normale” la recolta de ceapă, explică acesta.

„Trei lei era kilogramul anul trecut. Iar anul ăsta, la mine la tarabă, este 6 lei. Care cumpără mai mult, mai las la preț. Cam până la 5 lei kilogramul lăsăm. În urmă cu doi ani am dat-o cu 80 de bani, 1 leu, la urmă nici cu 50 de bani nu mi-au luat-o și am aruncat-o la gunoi. Așa multă s-a făcut și nu s-a întrebat. Și anul ăsta pentru că nu mai este, din cauză că nu a fost ploaie. S-a făcut foarte puțină, măruntă. A mea s-a făcut oleacă mai mare, dar am udat-o.

Am avut condiții de udat. De exemplu, cumperi 2 kilograme de ceapă și o dau cu 5 lei. Dai 10 lei pe 2 kg de ceapă. Ai pentru două săptămâni. Ce-i 10 lei?! Câtă muncă facem noi la dânsa. Am pus astă toamnă și acum, o greblăm, o prășim de patru ori, scoate-o, leag-o, usuc-o, adun-o. Toată iarna am avut grijă să nu înghețe. Suntem judecați de oamenii de la oraș. Că e scumpă. Mai bine se duc la market să o cumpere. Cumpărătorii nu vin la țărani, la omul de rând să se ridice oleacă și țăranul nostru”, a spus Mihaela Dulgheriu, o altă producătoare din Copălău.

Marketuri cu ceapă de import

În supermarketurile românești, ceapa e fie din Franța, fie din Polonia sau din Olanda.

De altfel, Polonia este unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, exporturile lor de ceapă urcând cu 60% din iulie 2022 până în decembrie a aceluiași an.

De disperare că sunt nevoiţi s vândă tot mai scump, sătenii spun că ar face şi vânzări la limita legii, numai să mai dea din marfă. „Dacă eu aș putea cu bonul acela să mă duc într-un market să cumpăr eu aș da. Când eram la piață dădeam pe bonuri produse. Nu a venit nimeni să ne întrebe, să zică să ne dea bonuri ca să cumpere ceapă. Problema lor este așa: întreabă, prețul este scump și mai bine merg la market. Anul ăsta s-a ridicat prețul la ceapă. Ceapa mai mică o dau la preț mai ieftin. Producția a fost mai mică decât anul trecut pentru că ceapa s-a făcut dar foarte măruntă. Acum 3 ani am avut peste 3 tone de ceapă, mare frumoasă. O avut ploaie la timpul ei, dar anul trecut a fost secetă”, a mai spus Mihaela Dulgheriu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...