spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTraficanţi de persoane condamnaţi definitiv. Doar unul va face puşcărie

Traficanţi de persoane condamnaţi definitiv. Doar unul va face puşcărie

Cinci indivizi, dintre care două femei și trei bărbați, toți acuzați de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, plasare de valută falsă și înșelăciune, ori complicitate la aceste infracțiuni, au fost condamnați definitiv.

Faptele au fost comise în 2015, iar majoritatea condamnărilor sunt cu suspendare. Singurul care va ajunge în pușcărie este un tânăr din Bucecea, care a reușit să obțină, în urma apelului, reducerea pedepsei. Astfel, potrivit unei decizii a Curții de Apel Suceava de joi, 16 martie a.c., tânărul s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 5 ani, 11 luni şi 10 zile închisoare. Asta pentru că el avea la activ alte două condamnări cu suspendare din trecut.

Tânără păcălită că merge la cules de portocale

Potrivit anchetatorilor, „afacerea” ar fi fost pusă pe picioare la începutul anului 2015, când Lucian Ionuț Turcu, din Bucecea, s-a asociat cu Mihai Doroftei, din Siminicea (județul Suceava) și s-au înțeles să săvârșească împreună, o perioadă anumită de timp și în mod coordonat infracțiuni de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, respectiv trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism prin recrutarea, adăpostirea, transportarea în străinătate și exploatarea sexuală a unor tinere aflate într-o vădită stare de vulnerabilitate.

Astfel, în ianuarie 2015, a fost recrutată o tânără în vârstă de 20 ani, care a fost păcălită că merge la cules de portocale, victima fiind adăpostită, cazată și exploatată sexual în perioada ianuarie – februarie 2015 prin determinarea la practicarea prostituţiei în diverse bordeluri, sumele de bani câștigate în urma practicării prostituției fiind însuşite în totalitate Mihai Doroftei.

În baza aceleiași înțelegeri, în cursul lunii februarie 2015, indivizii au racolat în vederea exploatării sexuale și o minoră de 17 ani, care a fost a găzduită în orașul Bucecea până la data de 13 martie 2015, când victima a împlinit 18 ani, dată la care aceasta a fost dusă în străinătate pentru a practica prostituția, fiind adăpostită, cazată și exploatată sexual în perioada 16 martie 2015 – 28 martie 2015.

Afaceri şi cu bani falşi

În luna aprilie 2015, pentru a obține sume mai mari de bani, suspecții au introdus în România mai multe bancnote în cupiură de 50 de euro contrafăcute, obținute din străinătate prin intermediul unui albanez, în vederea punerii lor în circulație. „Prețul” la negru a fost de 250 euro buni pentru o mie de euro falși.

Un prim lot de 20 bancnote, strecurate într-un pachet de biscuiți aflați într-un colet trimis printr-o firmă de transport din străinătate spre Botoșani, a fost descoperit și confiscat la controlul vamal de frontieră. Ulterior, în luna mai 2015, prin intermediul uneia dintre tinerele care acceptase să se prostitueze, a mai fost trimis un al doilea lot de 13 bancnote în cupiură de 50 euro contrafăcute, cinci dintre ele fiind puse în circulație, trei persoane fiind păcălite cu privire la autenticitatea bancnotelor.

Afacerile au ieșit la iveală după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Botoșani au intrat pe fir și au început să-i monitorizeze pe suspecți, interceptându-le inclusiv convorbirile. Mergând pe urmele banilor, anchetatorii au aflat despre tranzații, dar și de traficul de persoane.

Tinere exploatate în bordeluri 

Identificată, de polițiști și procurori, minora de 17 ani a recunoscut că în cele două săptămâni cât a practicat prostituția, a câștigând câte 20 euro de la fiecare bărbat cu care întreținea relații sexuale, iar din declarațiile celorlalte victime rezultă că întrețineau zilnic relații sexuale cu circa 10-30 bărbați. Prin urmare, anchetatorii au apreciat că „peștele” ar fi obținut minim 2800 euro.

La rândul ei, prima victimă, tânăra de 20 de ani, a susținut în fața anchetatorilor că inițial ea a fost vândută cu 2.000 de euro de racolator, după care membrii grupului i-ar fi reținut 300 de euro cu titlu de comision pentru faptul că au acceptat „să o ajute să lucreze la bordel și pentru că i-a achitat transportul până în străinătate”.

Acești 300 de euro victima i-ar fi obținut în primele trei zile în care a prestat servicii sexuale la bordel. Ulterior, membrii i-ar fi reținut câte 200 de euro lunar pentru chirie, 150 de euro pentru cheltuielile de întreținere și alimente. Așa se face că la întoarcerea în România tânăra deținea doar suma de 700 de euro după circa trei luni de zile în care a prestat servicii sexuale în bordeluri.

Bani falşi aduşi în ţară cu ajutorul unei victime

Anchetatorii au aflat inclusiv despre modul în care au ajuns banii falși în țară. Astfel, bancnotele contrafăcute ar fi fost trecute frontiera tot cu complicitatea unei victime, care a acceptat să ascundă fâșicul în vagin.

„Cu ocazia controlului efectuat sumar asupra persoanei vătămate, la intrarea în țară în Punctul de Trecere a Frontierei Girgiu, bancnotele nu au fost descoperite, iar pentru a nu afecta buna desfășurare a urmăririi penale nu s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra acesteia.

După sosirea persoanei vătămate în localitate, intrând în posesia bancnotelor false în cupiură de 50 de euro introduse în  mod fraudulos în țară de către aceasta, inculpatul s-a hotărât să pună în circulație aceste bancnote, sens în care s-a deplasat în localităţi din mediul rural sub pretextul achiziţionării de fier vechi şi motivând că nu deţinea monedă în lei, a achitat cantităţile de fier cumpărate cu bancnote false în cupiură de 50 euro, punând în circulație o parte dintre aceste bancnote și prin schimbarea lor în lei la diverse persoane fizice”, se arată în dosar.

Pedepse simbolice pentru trafic de persoane

Doar că investigațiile au continuat până în 2020, iar la începutul anului 2021 suspecții au fost trimiși în judecată. Iar dacă în anchetă cei luați în colimator au încercat să o scalde, în momentul în care dosarul a ajuns la Tribunalul Botoșani, toți au cerut judecarea în formulă simplificată pentru a scăpa de pedepse aspre.

Astfel, în primă instanță, Ionuț Lucian Turcu s-a ales cu o pedeapsă de rezultantă 7 ani și 10 luni de închisoare pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și înșelăciune. Pedeapsa a inclus și alte condamnări cu suspendare primite în trecut de acesta și care au fost reactivate. Acum, însă, pedeapsa rezultantă a fost redusă de Curtea de Apel întrucât între timp infracțiunea de înșelăciune s-a prescris, iar magistrații suceveni au fost nevoiți să dispună încetarea procesului penal cu privire la această faptă.

Acuzat de trafic de persoane, Mihai Doroftei s-a ales cu o condamnare cu suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare. În schimb, Mihai Ionuț Balotescu a fost condamnat tot la închisoare cu suspendare, pedeapsa în cazul lui fiind de 2 ani și 6 luni pentru punerea în circulaţie de valori falsificate. Aceeași condamnare a primit-o și Mariana Penciuc, ea fiind acuzată de trafic de persoane și proxenetism, ea fiind cea care le supraveghea pe victime.

În schimb, Mihaela Turcu, soția primului dintre suspecți, s-a ales și ea cu o pedeapsă de 2 ani și 7 luni închisoare pentru complicitate la trafic de minori, ea acceptând ca adolescenta să fie găzduită în locuință până la împlinirea vârstei de 18 ani. Toți cei condamnați cu suspendare vor fi supuși unui termen de supraveghere, timp în care vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de instanță, printre care să presteze și ore de muncă în folosul comunității.

Bani din trafic ceruţi de o victimă în timpul procesului

Interesant este că în timpul procesului una dintre victime a cerut banii obținuți din prostituție, adică 9.000 de euro, însă instanța i-a respins cererea. „Aceasta întrucât sumele de bani realizate de către partea vătămată din practicarea prostituţiei, sume pe care inculpații şi le-au însuşit fără justă cauză, nu pot forma obiect al restituirii, întrucât au o cauză ilicită, ci fac obiectul confiscării speciale”, au menționat judecătorii.

De altfel, magistrații au dispus confiscarea specială de la Ionuț Lucian Turcu echivalentul în lei a sumei de 2000 euro, la cursul Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii, obţinuţi prin traficarea unei victime, 16.000 de euro de la Mihai Doroftei pentru exploatarea unei tinere, dar și a sumei de 2.800 euro obţinuţi prin traficarea altei victime.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...