miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăPrima PaginăPedepse simbolice pentru trafic de persoane

Pedepse simbolice pentru trafic de persoane

Cinci indivizi, dintre care două femei și trei bărbați, toți acuzați de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, plasare de valută falsă și înșelăciune, ori complicitate la aceste infracțiuni, au fost condamnați luni de magistrații Tribunalului Botoșani.

Faptele au fost comise în 2015, iar majoritatea condamnărilor sunt cu suspendare. Singurul care riscă să ajungă în pușcărie este un tânăr din Bucecea, care s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 7 ani și 10 luni de închisoare. Asta pentru că el mai avea la activ alte condamnări cu suspendare din trecut.

Tinere păcălite şi duse peste hotare

Potrivit anchetatorilor, „afacerea” ar fi fost pusă pe picioare la începutul anului 2015, Lucian Ionuț Turcu, din Bucecea, s-a asociat cu Mihai Doroftei, din Siminicea (județul Suceava) și s-au înțeles să săvârșească împreună, o perioadă anumită de timp și în mod coordonat infracțiuni de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, respectiv trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism prin recrutarea, adăpostirea, transportarea în străinătate și exploatarea sexuală a unor tinere aflate într-o vădită stare de vulnerabilitate.

Astfel, în ianuarie 2015, a fost recrutată o tânără în vârstă de 20 ani, care a fost păcălită că merge la cules de portocale, victima fiind adăpostită, cazată și exploatată sexual în perioada ianuarie – februarie 2015 prin determinarea la practicarea prostituţiei în diverse bordeluri, sumele de bani câștigate în urma practicării prostituției fiind însuşite în totalitate Mihai Doroftei.

În baza aceleiași înțelegeri, în cursul lunii februarie 2015, indivizii au racolat în vederea exploatării sexuale și o minoră de 17 ani, care a fost a găzduită în orașul Bucecea până la data de 13 martie 2015, când victima a împlinit 18 ani, dată la care aceasta a fost dusă în străinătate pentru a practica prostituția, fiind adăpostită, cazată și exploatată sexual în perioada 16.03.2015 – 28.03.2015.

Ascunzătoare într-un pachet de biscuiţi

În luna aprilie 2015, pentru a obține sume mai mari de bani, suspecții au introdus în România mai multe bancnote în cupiură de 50 de euro contrafăcute în vederea punerii în circulație. Un prim lot de 20 bancnote, strecurate într-un pachet de biscuiți aflați într-un colet trimis printr-o firmă de transport din străinătate spre Botoșani a fost descoperit și confiscat la controlul vamal de frontieră.

Ulterior, în luna mai 2015, prin intermediul uneia dintre tinerele care acceptase să se prostitueze, a mai fost trimis un al doilea lot de 13 bancnote în cupiură de 50 euro contrafăcute, cinci dintre ele fiind puse în circulație, trei persoane fiind păcălite cu privire la autenticitatea bancnotelor.

Fapte confirmate de victime

Afacerile au ieșit la iveală după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au intrat pe fir și au început să-i monitorizeze pe suspecți, interceptându-le inclusiv convorbirile. Mergând pe urmele banilor, anchetatorii au aflat despre tranzacții, dar și de traficul de persoane.

Identificată, de polițiști și procurori, minora de 17 ani a recunoscut că în cele două săptămâni cât a practicat prostituția, a câștigând câte 20 euro de la fiecare bărbat cu care întreținea relații sexuale, iar din declarațiile celorlalte victime rezultă că întrețineau zilnic relații sexuale cu circa 10-30 bărbați. Prin urmare, anchetatorii au apreciat că „peștele” ar fi obținut minim 2800 euro.

La rândul ei, prima victimă, tânăra de 20 de ani, a susținut în fața anchetatorilor că inițial ea a fost vândută cu 2.000 de euro de racolator, după care membrii grupului i-ar fi reținut 300 de euro cu titlu de comision pentru faptul că au acceptat „să o ajute să lucreze la bordel și pentru că i-a achitat transportul până în străinătate”.

Acești 300 de euro victima i-ar fi obținut în primele trei zile în care a prestat servicii sexuale la bordel. Ulterior, membrii i-ar fi reținut câte 200 de euro lunar pentru chirie, 150 de euro pentru cheltuielile de întreținere și alimente. Așa se face că la întoarcerea în România tânăra deținea doar suma de 700 de euro după circa trei luni de zile în care a prestat servicii sexuale în bordeluri.

Bani falşi ascunşi în vagin

Anchetatorii au aflat inclusiv despre modul în care au ajuns banii falși în țară. Astfel, bancnotele contrafăcute ar fi fost trecute frontiera tot cu complicitatea unei victime, care a acceptat să ascundă fâșicul în vagin.

„Cu ocazia controlului efectuat sumar asupra persoanei vătămate, la intrarea în țară în P.T.F. Girgiu, bancnotele nu au fost descoperite, iar pentru a nu afecta buna desfășurare a urmăririi penale nu s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra acesteia. După sosirea persoanei vătămate în localitate, intrând în posesia bancnotelor false în cupiură de 50 de euro introduse în  mod fraudulos în țară de către aceasta, inculpatul s-a hotărât să pună în circulație aceste bancnote, sens în care s-a deplasat în localităţi din mediul rural sub pretextul achiziţionării de fier vechi şi motivând că nu deţinea monedă în lei, a achitat cantităţile de fier cumpărate cu bancnote false în cupiură de 50 euro, punând în circulație o parte dintre aceste bancnote și prin schimbarea lor în lei la diverse persoane fizice”, se arată în dosar.

Pedepse simbolice pentru membrii reţelei

Investigațiile au continuat până în 2020, iar la începutul anului 2021 suspecții au fost trimiși în judecată. Iar dacă în anchetă cei luați în colimator au încercat să o scalde, în momentul în care dosarul a ajuns la Tribunalul Botoșani, toți au cerut judecarea în formulă simplificată pentru a scăpa de pedepse aspre. Astfel, Ionuț Lucian Turcu s-a ales cu o pedeapsă de rezultantă 7 ani și 10 luni de închisoare pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și înșelăciune. Pedeapsa include însă și alte condamnări cu suspendare primite în trecut de acesta și care au fost reactivate.

Acuzat de trafic de persoane, Mihai Doroftei s-a ales cu o condamnare cu suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare.

În schimb, Mihai Ionuț Balotescu a fost condamnat tot la închisoare cu suspendare, pedeapsa în cazul lui fiind de 2 ani și 6 luni pentru punerea în circulaţie de valori falsificate. Aceeași condamnare a primit-o și Mariana Penciuc, ea fiind acuzată de trafic de persoane și proxenetism, ea fiind cea care le supraveghea pe victime. În schimb, Mihaela Turcu, soția primului dintre suspecți, s-a ales și ea cu o pedeapsă de 2 ani și 7 luni închisoare pentru complicitate la trafic de minori, ea acceptând ca adolescenta să fie găzduită în locuință până la împlinirea vârstei de 18 ani. Toți cei condamnați cu suspendare vor fi supuși unui termen de supraveghere, timp în care vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de instanță, printre care să presteze și ore de muncă în folosul comunității.

Bani obţinuţi din prostituţie ceruţi în instanţă

Interesant este că în timpul procesului una dintre victime a cerut banii obținuți din prostituție, adică 9.000 de euro, însă instanța i-a respins cererea.

„Aceasta întrucât sumele de bani realizate de către partea vătămată din practicarea prostituţiei, sume pe care inculpații  şi le-au însuşit fără justă cauză, nu pot forma obiect al restituirii, întrucât au o cauză ilicită, ci fac obiectul confiscării speciale”, au menționat judecătorii. De altfel, magistrații au dispus confiscarea specială de la Ionuț Lucian Turcu echivalentul în lei a sumei de 2000 euro, la cursul Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii, obţinuţi prin traficarea unei victime, 16.000 de euro de la Mihai Doroftei pentru exploatarea unei tinere, dar și a sumei de 2800 euro obţinuţi prin traficarea altei victime. Pronunțată luni, pe 12 septembrie a.c., sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.4 ° C
19.6 °
17.2 °
40 %
1.2kmh
100 %
mie
18 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...