spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTCopaci plantați de jandarmi în Campania „173 de stejari pentru România”

Copaci plantați de jandarmi în Campania „173 de stejari pentru România”

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani s-a alăturat astăzi campaniei „173 de stejari pentru România”, proiect organizat de Jandarmeria Română în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu ocazia aniversării a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Jandarmii botoșăneni au făcut echipă cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Trușești și au plantat arbori pe raza comunei Durnești, în pădurea Guranda, zonă în care în iarna lui 1933 a fost capturat ultimul haiduc din perioada interbelică, cunoscutul bandit Coroi.

În iarna anului 1933, jandarmii îi întind o cursă, organizând o ambuscadă la marginea pădurii Guranda, unde sunt uciși Mazăre și Căsăndrel, doi dintre membrii bandei sale.
Evadează și este prins din nou, un an mai târziu, în casa Ilenei lui Dodoi, amanta lui din Sulița. Se pare că aceasta l-a trădat. Are loc un schimb de focuri cu jandarmii. Se predă cu o singură condiție, să vină avocatul său Mărgineanu, lucru care se și întâmplă. La proces este apărat tot de acesta, nu este acuzat de omor și i se dau doar 6 ani. Salvarea lui au fost miile de martori veniți din toate colțurile Moldovei pentru a-l susține.
Nu se știe nimic sigur ce a făcut după ce a ieșit din închisoare. Se zvonește că a fost făcut ofițer de securitate de către comuniști și a ajuns general, comandând școala de ofițeri de la Băneasa. Ar fi murit în 1979 la București.
Bătrânii comunei povestesc că prin 1975 a venit la Durnești, la primărie, o Volgă neagră din care a coborat Coroi, a vorbit cu primarul câteva minute și apoi a plecat să-și vadă fratele ce locuia două case mai la vale. Locuitorii zonei îl pomenesc și astăzi, face parte din folclorul local.
Sursa: Wikipedia

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
24.3 °
22.2 °
49 %
2.6kmh
100 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...