spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTCum alegem şi cum păstrăm ouăle. Sfaturi de la specialişti (video)

Cum alegem şi cum păstrăm ouăle. Sfaturi de la specialişti (video)

Printre cele mai căutate alimente în Săptămâna Mare sunt ouăle, iar medicii veterinari ne spun care este greşeala pe care o putem face după ce le cumpărăm şi care scurtează perioada lor de valabilitate.

Culoarea gălbenușului de la ouăle de găină poate varia în funcție de dieta păsării, rasă, vârstă, dar și starea de sănătate. Găinile sănătoase, cu o dietă echilibrată și cu acces la spațiu și lumină naturală, au tendința să producă ouă cu gălbenuș mai intens colorat.
Cele mai importante două criterii care dau intensitate culorii gălbenuşului sunt mâncarea pe care o primesc găinile şi rasa din care provin.

cum alegem ouăle“Ouăle cu două gălbenușuri apar doar într-o perioadă din creșterea găinilor. Cel mai mult apar aceste ouă când puicuța este tânără și când are loc ovulația mai intens. Atunci se eliberează două ovule care merg prin oviduct și la sfârșit îmbracă doar într-o singură coajă și atunci apare acest ou dublu sau cu două gălbenușuri. Nu este nicio anomalie este doar ceva fiziologic în perioada respectivă a puicuței. Pe măsură ce vârsta avansează ele fac ouăle, se măresc în greutate și se împuținează aceste ouă cu două gălbenușuri. 

Apropo de ouăle de culoarea gălbenușului este în funcție de mai multe criterii: de rasa găinii, unele fac ouă pigmentate alb, altele fac mai pigmentate. Deci în funcție de genetică. Al doilea criteriu ar fi furajarea. Dacă dăm o furajare bogată, gălbenușul să fie mai spre roșu, dacă o să fie cu furaj mai mult de grâu sau orz o să fie mai palid gălbenușul. Dar ca și calitate dacă rețeta este bine amestecată și cu toate componentele ouăle vor avea o compoziție foarte bună”, a spus medicul Dumitru Todireanu.

Ouă mai bune în gospodării

Specialiştii spun că ouăle de la găinile crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive.

cum alegem ouăle„În ceea ce privește oul de la gospodăria populației sau oul din ferme free range, sunt într-adevăr calitativ mai bune din punctul de vedere al faptului că ele, găinile stau în aer liber. Procentul de ouat va fi mai mic decât în sistem intensiv cum este la mine sistemul în baterii. Dar calitatea oului este aceeași sau depinde de rețeta furajeră pe care o administrăm. S-ar putea să fie mai bune într-o parte sau în alta. La această hală eu am găinile în vârstă de 46 de săptămâni și am un procent de ouat de 92%. Asta spune că eu acestor găini le dau un furaj de 92% perfect. Adică are vitamine, serominerale, aminoacizi. Toate aceste componente care se duc din furaj în ou. Deci calitatea oului va fi de 92% perfect.

Nu zic că oul de la gospodăria populației nu este bun, dar eu cred că-i mai bun acesta. Și va spun de ce. Microbiologic. După cum ați observat oul de cum îl face găina se duce pe bandă și ajunge în depozitul de ouă. Acolo este sortat, ștampilat și pleacă la consum. Dacă facem o analiză microbiologică este 0. Ori la gospodăria populației, femeia face curat de 2-3 ori pe an. Deci dacă faceți o analiză pe coroana oului o să vedeți că coaja oului este foarte intens populata și acești microbi pătrund foarte ușor în coaja oului. De aceea garanția la ouăle de la populație eu aș zice că ar trebui să fie mai mică și chiar este mai mică decât de la o fermă.

Este interzisă spălarea oului din cauză că oul când iese din găină are o cuticulă care împiedică pătrunderea microbilor în interiorul oului. Dacă noi prin spălare eliminăm această cuticulă perioada de valabilitate a oului s-a terminat. Cel puțin înainte de consum cu substanța dezinfectantă, cu clor, dar nu se spală oul. Este o regulă generală. Dacă l-am spălat am deschis poarta de intrare a microbilor care sunt pe coaja oului.

În această hală am un calculator care gestionează microclimatul din hală. Este dotat cu un ceas programator, lumina se stinge la o anumită oră, se aprinde la alta. Chiar când se schimbă ora, eu la hală nu schimb niciodată din cauză că găina nu știe când se schimbă ora. Ventilația se intensifică sau se reduce în funcție de temperatura care este dată tot de calculator, furajarea la fel merge automat”, mai spune Dumitru Todireanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.4 ° C
24.6 °
24.4 °
49 %
6.9kmh
100 %
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...