spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTPolițist de frontieră condamnat la închisoare cu suspendare după ce a abuzat...

Polițist de frontieră condamnat la închisoare cu suspendare după ce a abuzat sexual și șantajat o tânără

Un polițist de frontieră acuzat că ar fi profitat sexual de o minoră a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Sentința a fost pronunțată astăzi și nu este definitivă. Pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă, polițistul de frontieră a plătit și o serie de daune morale, iar una dintre acuzații – violarea vieții private – a picat după ce victima și-a retras plângerea.

În vârstă de 47 de ani și căsătorit, Cristian P. ar fi avut o relație cu o minoră pe care a cunoscut-o în urmă cu circa cinci ani. Cei doi au întreținut raporturi sexuale, iar la un moment dat minora a vrut să renunțe la relație. Atunci, agentul poliției de frontieră ar fi început să o amenințe și să o șantajeze că va face publice o serie de imagini cu ea în ipostaze compromițătoare. Denunțat în primăvara anului trecut, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și arestat preventiv pe 1 aprilie 2022.

Aspecte ieșite la iveală în urma investigațiilor

Cazul a fost anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, iar în urma investigațiilor au ieșit la iveală mai multe aspecte. Astfel, abuzând de poziția sa recunoscută de încredere asupra copilei, precum și de situația deosebit de vulnerabilă a acesteia, polițistul de frontieră ar fi întreținut cu fata trei acte sexuale orale în perioada aprilie 2018 – 9 martie 2019, iar în perioada 9 martie 2019 – 13 noiembrie 2019 (n.r. – când victima a împlinit 18 ani), a întreținut cu aceasta un număr de cel puțin 34 de raporturi sexuale și acte sexuale orale.

Ulterior lunii iunie 2020 și până la data de 31 martie 2022, bărbatul a amenințat-o de mai multe ori pe tânără, direct sau prin intermediul unei cunoștințe comune, că va publica sau transmite persoanelor apropiate acesteia mai multe fotografii cu ea în ipostaze sexuale explicite, cu scopul de a o determina să rămână în relația cu el și să-i restituie diverse sume de bani și bunuri. În martie 2022, bărbatul chiar i-a transmis unei cunoștințe, prin intermediul aplicației Whatsapp, mai multe imagini cu tânăra în ipostaze intime. În urma administrării probelor, Cristian P. a fost trimis în judecată fiind acuzat de act sexual cu un minor, șantaj şi violarea vieţii private. Dacă pentru ultima infracțiune a fost retrasă plângerea penală, pentru celelalte două fapte polițistul de frontieră a fost găsit vinovat și condamnat.

Măsuri și obligații

Pentru a scăpa de pușcărie, Cristian P. va trebui să respecte, timp de trei ani (n.r. – cât a fost stabilit termenul de supraveghere) mai multe măsuri și obligații – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totodată, el va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Botoșani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, Cristian P. va trebui să presteze și o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Botoşani sau în cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Judecătorii i-au atras atenția că, în situația nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, a obligaţiilor impuse ori în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa va fi executarea pedepsei în regim de detenţie.

Cristian P. lucrează în structurile poliției de frontieră de mai bine de 15 ani, dar până la pronunțarea sentinței definitive el va beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8.7 ° C
12.7 °
7.8 °
70 %
2.4kmh
23 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...