spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTNumăr maxim de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresă...

Număr maxim de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresă stabilit prin lege

Legea care stabileşte care este numărul maxim de persoane care pot fi înregistrate la o adresă a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit acesteia pot fi înregistrate cu cartea de identitate maximum zece persoane la o adresă.

Legea prevede, însă, şi excepţii. „Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.

Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Potrivit actului normativ, pentru „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Legea mai prevede că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

Ce obligaţii au persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea de domiciliu

De asemenea, legea stabileşte că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă, potrivit alba24.ro.

Localităţi umflate artificial

Limitarea după ce în unele localităţi a explodat populaţia, aparent nejustificat, iar zeci sau sute de persoane au domiciliul la aceeaşi adresă. Aceste situaţii ascund de fapt imigrația formală basarabeană și ucraineană, aceşti cetăţeni încercând să circule și să muncească mai facil în UE.

Județul Botoșani iese în evidență la nivel național prin cel puţin două comune în care numărul locuitorilor a crescut foarte mult şi aparent nejustificat. Este vorba despre comunele Vârfu Câmpului și Ripiceni, care sunt de aproximativ două ori mai populate decât la precedentul recensământ realizat în 2011.

Astfel, potrivit datelor la Vârfu Câmpului sunt 7.077 de locuitori față de 3.420 de locuitori în 2011. Iar Ripiceni are 3.794 de locuitori, în creștere evidentă față de 2.011, când erau 1.917 locuitori. Alături de aceste comune, suspecte de supradimensionare, este și orașul Darabani, care are 11.948 de locuitori, faţă de 9.893 la precedentul recensământ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
56 %
0.5kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...