spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTBani investiţi pentru copiii aflaţi în situații de risc (video)

Bani investiţi pentru copiii aflaţi în situații de risc (video)

Copiii din Botoșani care se află în situații de risc vor beneficia de servicii mai performante, într-un mediu mai prietenos. Asta deoarece, marţi, la Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, a fost inaugurată o cameră de audieri.

Spaţiu amenajat pentru copii

O astfel de cameră exista și în trecut, doar că nu dispunea de tehnologie audio-video performantă. Înainte, spațiul destinat audierii cuprindea două încăperi, camera în care erau audiați copiii și camera de monitorizare, în care alți specialiști îi ascultau. Între cele două exista un geam, unidirecțional, care dădea senzația unei oglinzi. Acest geam nu permitea copiilor să vadă în camera alăturată, ci părea a fi o simplă oglindă. Cei mici, văzându-se în oglindă, deveneau mai introverți, iar dacă erau mai mari înțelegeau că dincolo de geam erau persoane care îi vedeau și îi ascultau.

Geamul nu era util din mai multe puncte de vedere şi nici nu permitea acoperirea întregii suprafețe din camera destinată audierii. Conștientizând asta, inițiatorii proiectului au decis să elimine geamul unidirecțional și l-au înlocuit cu camere video cu acoperire de 360, prin care pot monitoriza întreaga încăpere. Pe lângă asta, camera de audieri a fost special amenajată pentru a oferi un spațiu prietenos minorilor.

,,Noi aveam o cameră de audieri, dar nici nu se compară cu ce este acum și la standardul la care s-a ajuns”, a declarat Doina Nacu, director executiv DGASPC Botoșani.

Investiţie de 15.000 de euro

Investiția a costat aproximativ 15.000 de euro și a presupus achiziționarea de tehnologie de ultimă generație, dar și crearea unui mediu adecvat și și prietenos de audiere a minorilor. Proiectul a fost finanțat prin programul Active Citizens Fund România de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Directorul Executiv al DGASPC, Doina Nacu, a subliniat că era absolut necesară dotarea cu echipamente corespunzătoare pentru o mai bună interacțiune cu minorii care au nevoie de ajutor.

La inaugurare a luat parte și Cerasela Bănică, inițiatoare a proiectului, fost reprezentant al Centrului de Advocacy și Drepturile Omului, acum secretar de stat în cadrul Consiliului pentru Combaterea Discriminării. Aceasta a declarat că „am încercat prin acest proiect să realizăm lucrurile pe care le considerăm noi necesare în cadrul atât legislativ, cât și în ceea ce privește apărarea copilului. Aceste camere de audieri au fost realizate în Suceava și Botoșani. Ceea ce vedeți aici este rezultatul muncii de trei luni. Nu a luat atât de mult amenajarea, cât a luat așteptarea echipamentului necesar”.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...