spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTAtmosferă deprinsă din lumea satului de odinioară, în „Ograda cu ii și...

Atmosferă deprinsă din lumea satului de odinioară, în „Ograda cu ii și sânziene” (video)

Sâmbătă, în zi de mare sărbătoare pentru poporul român, Complexul Muzeal Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare și și-a primit vizitatorii într-o atmosferă deprinsă din lumea satului de odinioară în „Ograda cu ii și sânziene”.

La români, în ziua de 24 iunie se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Ziua Internațională a Iei și Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, la Botoșani, această zi a fost marcată în „Ograda cu ii și sânziene”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani.

,,E un vis împlinit, pentru că și la Botoșani găsim spații atât de minunate, atât de frumoase, croite după rânduiala oamenilor de odinioară și create cu drag de oamenii care iubesc frumosul. Și aici aș vrea un rând de aplauze pentru domnul Gheorghe Iavorenciuc, cel care a făcut foarte, foarte multe eforturi ca această curte să arate astăzi astfel”, a spus Iustina Irimia Cenușă managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani.

Aceasta a mai adăugat că ,,tradiția nu înseamnă venerarea cenușii, ci transmiterea focului. De aceea, prin astfel de întâlniri asta îmi doresc și ne dorim noi, membrii CJCPCT, să facem”.

Activitățile din ,,Ograda cu ii și sânziene”

În curtea lui Gheorghe Iavorenciuc, proprietarul Complexului Muzeal, doritorii au luat parte la ateliere de împletit coronițe, au admirat expoziții de cămăși tradiționale, dar și o defilare a fetelor îmbrăcate în portul tradițional. După horele încinse, participanții au fost îndemnați să își refacă puterile gustând din bucatele aduse de organizatori sau de invitați și să viziteze Complexului Muzeal. De momentele artistice au fost responsabili colaboratorii Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Evenimentul a avut și un invitat special, Stela Botez sau ,,Fata cu Cobza”.

Despre curtea sa, Gheorghe Iavorenciuc a spus  că ,,ați ajuns într-o curte plină de pasiune, fiecare clipă, fiecare loc, fiecare fir de iarbă a fost pus cu pasiune. De asta n-am cosit trifoiul, pentru că îl las să trăiască. Trăiesc de mulți ani cu unul dintre cei mai energici oameni ai pământului, Constantin Dracsin se află la mine. E un om dăruit de Cel de Sus ca model și vă rog să vizitați să vedeți ce poate să facă un om cu ce n-are. El a desenat, a pictat fără mâini. (…) De acolo am luat eu puterea mea că se poate să faci din ce n-ai”.

,,Să veniți când vă simțiți cel mai rău, deznădăjduiți”

Gheorghe Iavorenciuc a vorbit și despre menirea Complexului Muzeal. A fost gândit ca un spațiu pentru evadarea din tristețe și grijile cotidiene, pus la dispoziție oricând.

,,Tot ceea ce vedeți voi aici este doar un omagiu adus omului, a puterii lui. Descoperiți-vă vulcanul din voi, descoperiți-vă puterea și energia din voi și nu lăsați clipele să treacă pe lângă voi. Ieri abia am terminat, astăzi asistați la botezul ,,Hambarului cu comori”, un uluitor loc. Milioane și milioane de clipe puteți să petreceți, să veniți când vă simțiți cel mai rău, deznădăjduiți. E o grădină cu ii astăzi, cu cămăși, cu altițe”, a decarat Gheorghe Iavorenciuc.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...