spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTBacalaureat 2023. Zeci de chiulangii și subiecte trase la indigo la proba...

Bacalaureat 2023. Zeci de chiulangii și subiecte trase la indigo la proba de limba română

Aproape 60 de absolvenți de liceu din județul Botoșani au absentat la prima probă de Bacalaureat, cea de limbă și literatură română, desfășurată luni. Conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), examenul a fost susținut de 2588 de candidați din totalul celor 2646 care s-au înscris, nefiind înregistrată vreo tentativă de fraudă.

Subiectele și baremul au fost publicate pe edu.ro, la secțiunea dedicată, și sunt identice pentru profilurile teoretice și tehnologice. Absolvenții au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile dintr-un text dat, cât și la experiența personală sau culturală. Aceștia au mai avut de comentat poezia „A mele visuri…”, de Alexandru Vlahuță, și de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

„Subiectele I și II au fost chiar accesibile, destul de ușor de rezolvat. Subiectul III a fost mai dificil, după cum se aștepta toată lumea, dar eu sunt mulțumit de ce am reușit să fac per ansamblu. Cred că iau notă de peste 7. Nu pot spune că am învățat foarte mult pentru examen, dar aveam pregătite unele variante în minte. Nu m-am uitat încă pe barem, dar sunt optimist”, a spus Andrei, absolvent al Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani.

„Subiectul este frustrant pentru cei cu adevărat buni”

Unii profesori botoșăneni sunt de părere că examenul din acest an va răsturna piramidele valorice în rândul elevilor.

„Subiectul din acest an la limba și literatura romana este unul previzibil, accesibil, cât se poate de la îndemână pentru elevii slabi și mediocri și frustrant pentru cei cu adevărat buni. Proba E din calendarul examenului de bacalaureat nu ia cu nimic prin surprindere și nu conține elemente de dificultate menite sa realizeze ierarhii valorice corecte”, a remarcat profesorul Mihaela Câșlariu.

Zero toleranță față de tentativele de fraudare a Bacalaureatului

Marți, 27 iunie, va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului, la matematică pentru real și la istorie pentru uman, iar pe 28 iunie se va susține proba la alegere. Elevii care au urmat cursurile filierei bilingv-francofone susțin pe 29 iunie proba scrisă la disciplina non-lingvistică.

IȘJ Botoșani a subliniat într-un comunicat de presă că orice încercare de fraudare a Bacalaureatului se pedepsește prin lege.

„În conformitate cu Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat -2011, Art. 95 – (1) Se interzice cu desăvârșire colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la candidați, de la părinții acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul candidaților, fonduri care au ca destinație asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen sau de evaluare. (2) Conducerile unităților de învățământ vor lua toate masurile pentru informarea cadrelor didactice, elevilor si părinților referitor la prevederile menționate la alin. (1) si pentru a nu permite încălcarea acestora”, se arată în comunicatul instituției.

Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, a adresat mulțumiri personalului didactic implicat în organizarea examenelor și un mesaj optimist pentru absolvenții de liceu.

Succes, noroc și obținerea rezultatului dorit în aceste zile dificile ale examenului de Bacalaureat. Fiți încrezători în abilitățile voastre, păstrați o atitudine pozitivă și credeți – totul va fi bine! Alese mulțumiri, tuturor colegilor implicați în organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat!”, a transmis Suruciuc.

Când se afișează rezultatele

Primele rezultate se afișează pe data de 3 iulie, după care urmează etapele de depunere și rezolvare a contestațiilor. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 7 iulie.

Examenul de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6. În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe au fost echivalate cu mediile din anii de liceu.

Candidații care nu au promovat Examenul de Bacalaureat 2023 în prima sesiune sau au rămas corigenți la unele materii, se pot înscrie în sesiunea de toamnă, în perioada 17 – 14 iulie 2023.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...