spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTNebunie cu valuri de beţivi la spital (video)

Nebunie cu valuri de beţivi la spital (video)

Aproape 10% din cazurile care ajung la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani o reprezintă alcoolicii. Potrivit reprezentanților unității spitalicești, persoanele dependente de alcool au vârste cuprinse de la 18 și peste 80 de ani.

Medicul psihiatru Bogdan Pîrvu spune că principala cauză pentru care o persoană ajunge să consume alcool și să devină dependentă este anturajul, urmat de lipsa unui loc de muncă.

”Cea mai frecventă adicție alcoolul, alcoolismul. La Botoșani avem pacienți cu alcool la greu și o să avem tot înainte. Consult de la vârsta de 18 ani în sus pentru că eu sunt psihiatru de Adulți, până la 80 si ceva de ani, deci toate categoriile de vârstă. Cea mai frecventă adicție este alcoolul. Avem pacienți cu alcool la greu și-o să avem tot înainte. Cauza cea mai frecventă este anturajul, dar și lipsa ocupației. Șomajul duce la consumul acesta exagerat de alcool”, a spus medicul primar psihiatru Bogdan Pîrvu, de la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean ”Mavromati”.

Mutați de pe o secție pe alta

Potrivit acestuia, la Psihiatrie se prezintă cei internați în spital, dar asta nu înseamnă că cei care nu sunt internați în spital nu suferă de problema alcoolului. “Un pacient cu alcool nu se internează doar la psihiatrie. Se internează și la gastroenterologie, medicina internă, cardiologie, neurologie și ulterior, când intră în sevraj ajung la noi. Chiar acum am un pacient care a venit de la gastroenterologie, unde era internat cu ciroză și a intrat în sevraj cu delir”, a mai spus medicul.

În primele cinci luni ale anului au fost 135 de cazuri de internări cu alcool, la Secția Psihiatrie Botoșani. Statistic, cifrele sunt mai bune puţin, faţă de peste 150 cu un an în urmă. Medicii spun însă că aceasta este doar pentu cei care se prezintă la spital. “În 2022 erau mai multe cazuri, acum în 2023 sunt mai putine cazuri conform acestei statistici. Dar este relativă. Se prezintă cei care au fost în spital. Asta nu înseamnă că cei care nu sunt internați în spital nu suferă de problema alcoolului. Sau pe alte specialități medicale”, a concluzionat medicul.

Beție soră cu moartea la 15 ani

Faptul că alcoolul este tot mai accesibil tuturor o dovedeşte şi cel mai recent caz de la Pediatrie. Cadrele medicale din Secţia de Pediatrie au avut parte de un şoc din partea unui pacient. În vârstă de 15 ani, un băiat din judeţ a ajuns la Urgențe adus de o ambulanţă într-o comă profundă. Imediat, cadrele medicale au început protocolul terapeutic, însă nu puteau stabili natura comei.

În cele din urmă pacientul minor a fost stabilizat şi după câteva ore de supraveghere a fost externat la domiciliu. “Ne confruntăm în compartimentul de primiri urgențe cu excesul de consum de alcool, respectiv copii care vin începând de la starea de ebrietate, stadiu euforic, până la stadiul de comă”, a declarat Cătălin Mihailuc, medic în cadrul compartimentului de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Medicii atrag atenția asupra riscurilor majore la care se supun consumatorii frecvenți de băuturi alcoolice. Din cauza numărului tot mai mare de consumatori specialiştii au creat şi un chestionar de autoevaluare. “Începând de luni până duminică fiecare intră pe https://www.testareaudit.ro/ și poate să își verifice nivelul de dependență și cu recomandările specialiștilor”, a precizat medicul Cornel Saradan, din cadrul DSP Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...