spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocalFost primar acuzat de viol eliberat, în timp ce victima trăiește în...

Fost primar acuzat de viol eliberat, în timp ce victima trăiește în frică permanentă (VIDEO)

Situaţie revoltătoare într-o comună din judeţul Botoşani. După ce zilele trecute fostul primar al localităţii  Viişoara a fost arestat pentru 30 de zile pentru că ar fi violat o tânără de 16 ani, vecina cu el, la trei zile după sentință, acesta a fost eliberat, spre uimirea tuturor şi în special a asistenţilor sociali, care monitorizează adolescenta.

După ce au aflat de decizia magistraţilor părinţii fetei spună că adolescenta a ajuns să se simtă ca într-o închisoare, după ce s-a izolat în casă, în timp ce presupusul violator umblă liber, chiar prin faţa porţii acesteia. Fata suferă de şoc posttraumatic, spun specialiştii, iar decizia ca presupusul agresor să fie eliberat, îi înrăutăţeşte și mai mut situaţia.

„Eu nu ştiu cum gândeşte cine l-a eliberat”

Familia fetei este în şoc după ce fostul primar a scăpat de orice măsură instituită asupra sa şi spun că adolescenta este vizubil marcată.

“Astăzi am fost la Darabani şi i-am văzut maşina şi mi s-a făcut rău. Fetiţa se simte speriată, parca ar tremura şi o văd că se schimbă şi la faţă, că o cunosc. Dintr-o fată curajoasă, e palidă, supărată. Eu nu ştiu cum gândeşte cine l-a eliberat. Este urât că el merge liber. Cum a ajuns liber cu o asemenea faptă, om de 54 de ani? Cred că el, pentru că a fost primar, o fi avut relaţii la nivel înalt, de nivel de judeţ, de comună. Cred că are relaţii, altfel nu se justifică, asta nu este faptă de eliberat. El a spus că a fost într-o euforie, trebuiau să-l ţină să i se stingă euforia”, a spus revoltat bunicul fetei.

„Acest copil trăieşte aproape zilnic o formă de abuz emoţional”

La rândul lor, specialiştii care monitorizează cazul adolescentei, spun că decizia magistraţilor de a-l elibera pe presupusul agresor este una de necrezut.

“Din discuţiile pe care le-a purtat adolescenta în cauză cu psihologul care se ocupă de evaluarea cazului şi de realizarea raportului, din păcate, acest copil trăieşte aproape zilnic o formă de abuz emoţional, retraumatizare, având în vedere că locuieşte în aceeaşi comunitate, în proximitatea abuzatorului pe care îl vede trecând pe stradă. Ea se simte neputincioasă şi într-o stare de frică permanentă. În astfel de situaţii în care un copil a trecut printr-un eveniment traumatic şi rămâne cu semne evidente ale stresului post traumatic are nevoie indubitabil de suportul familiei şi comunităţii”, a spus Felicia Mihai, șef Complex de servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoșani.

„El este liber şi fiica mea în puşcărie”

Aceasta spune că minora are în prezent tulburări grave după incidentul petrecut în casa vecinului ei.

“Urmare întâlnirilor pe care le-a avut psihologul de caz cu adolescenta se conturează un tablou evident al unor simptome în sfera cognitivă, comportamentală, emoţională, care se încadrează în semnele simptomelor de stres post-traumatic, pentru că au fost dezvoltate urmare evenimentului traumatic la care a fost supusă adolescenta.

Ne referim aici la tulburări de somn, tulburări alimentare, nelinişte, furie, stări de panică, frica de a se deplasa în locuri în care în trecut se simţea confortabil, în siguranţă, închidere în sine. S-a închis, stă în casă, şi îmi permit aici să citez o afirmaţie a unui membru al familiei “el este liber şi fiica mea în puşcărie”, metaforic vorbind, puşcăria fiind faptul că s-a autoizolat în casă”, a mai spus Felicia Mihai.

„Se putea lua o măsură a controlului judiciar”

Și avocatul familiei fetei consideră nedreaptă eliberarea individului.

“Chiar dacă nu s-ar fi impus arestul preventiv, ca şi reprezentat al persoanei vătămate, al fetiţei de 16 ani, care a suferit o traumă, opinez în sensul în care măcar se putea lua o măsură a controlului judiciar cu impunerea unor obligaţii faţă de inculpat în sensul în care acesta să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia. Acum raţiunile îmi scapă, mai mult de atât nu pot să comentez.

La astfel de judecăţi victima nu este întrebată, în ceea ce priveşte măsurile preventive. Victima va fi consultată şi va avea posibilitatea de a formula orice apărări sunt necesare şi pe care le consideră necesare în momentul în care se va purcede la o judecată asupra fondului sau chiar în cursul urmăririi penale victima poate formula probe, memorii, dar nu cu privire la măsurile preventive pe care Ministerul Public le poate solicita asupra persoanei bănuite. Până atunci victima stă gard în gard cu abuzatorul, este o situaţie oarecum absurdă, dar victima, actualmente, nu are ce face”, a spus, pentru Monitorul de Botoşani, Răzvan Claudiu Lazăr, Avocat Baroul Botoşani.

Victima şi agresorul sunt vecini

Cei doi, victimă și agresor, sunt vecini și din nefericire, fata se întâlnește des cu fostul primar. O vecină de-a familiei, care vine din Bucureşti în fiecare vară, crede că nici măcar terapia nu o mai ajută pe adolescentă, în condiţiile în care ea se vede aproape zilnic cu bărbatul eliberat.

“Fata e un copil care nu a ieşit din cuvântul părinţilor, a ajutat pe toată lumea de câte ori i s-a cerut ajutorul (…) Nu cred sub nici o formă că ar fi vreo intenţie de-a fetei de a face ceva, decât că el a profitat. Nu s-a gândit că e un copil şi i-a distrus viaţa. (…) Am rămas tâmpită când am auzit că l-au eliberat. Pe fată nu o mai ajută cu nimic terapeutul Protecţiei Copilului dacă ea dă nas în nas cu el pe stradă, mai rău agravează situaţia, asta e părerea mea. Nu cred că e atât de uşor pentru un copil să treacă prin asta şi să dea nas în nas cu agresorul”, a spus o vecină de-a familiei tinerei.

Familie dată peste cap

Adolescenta a trecut printr-un şoc, spun specialiştii, după ce ar fi fost ademenită de bărbatul aproape de trei ori mai mare ca vârstă decât ea. Pe motiv că vrea să caute nişte chei în casă, acesta a chemat-o pe minoră în dormitor, unde ar fi întreţinut relaţii sexuale cu ea. Totul s-a aflat abia peste trei zile, când o colegă de clasă de-a fetei a aflat de la aceasta ce se întâmplase şi i-a spus să meargă la poliţie.

Familia fetei spune că este peste capacitatea lor de a înţelege care a fost motivul eliberării agresorului. Nici reprezentanţii DGASPC Botoşani, cei care consiliază fata şi au fost prezenţi şi la audieri, nu reuşesc să îşi explice decizia judecătorilor, de a pune în libertate agresorul minorei şi să îi reactiveze trauma micuţei zi de zi.

“Adolescenta este inclusă într-un program de consilierie psihologică”

“Adolescenta este inclusă într-un program de consiliere psihologică, aşa cum este firesc şi aşa cum este prevăzut şi în procedura noastră. A avut deja trei întâlniri cu psihologul responsabil de caz. Cumva stările comportamental- emoţionale s-au acutizat pe de o parte şi din cauza apariţiei în mass-media, pe de altă parte şi din caza faptului că îl vedea pe agresor în proximitatea locuinţei sale şi îi creează o stare de temere, de furie, de neputinţă, de neajutorare. Şedinţele de consiliere psihologică, ca de altfel şi psihoterapia, au efect, sunt imperios necesare, însă este foarte important să meargă în paralel cu un mediu securizat (…)

Dacă adolescenta zi de zi îl vede pe agresor, aude că este blamată, judecată în comunitate, din păcate, toţi aceşti factori, toate aceste comportamente indezirabile ale unor membri ai comunităţii îngreunează demersul consilierii psihologice. Din păcate, la nivelul societăţii actuale, în secolul 21, îmi pare rău că trebuie să afirm, încă vorbim de o mentalitate primitivă în ceea ce priveşte reacţiile unor semeni vis-à-vis de victimele abuzurilor sexuale indiferent de formele lor, pentru că aceşti oameni nu se simt în siguranţă în propriul sistem comunitar în care trăiesc”, a mai adăugat şefa din cadrul DGASPC.

Sentinţă dată înainte de evaluarea victimei

Una dintre problemele sesizate şi de avocatul familiei ar fi şi graba cu care instanţa a dat verdictul. Asta pentru că nimeni nu a cerut măcar un raport preliminar al celor de la Protecţia Copilului. Practic, cei care au evaluat minora, au discutat cu ea şi îi consiliază traumele, nu au fost întrebaţi despre starea micuţei. Asta pentru că instanţa s-a pronunţat înainte ca evaluarea fetei să fie finalizată de către specialişt.

“Noi realizăm un raport de evaluare psiho-socio-familială a copilului pe care îl înaintăm Poliţiei, iar Poliţia instanţei şi de care se ţine seama având în vedere consecinţele unui asemenea abuz asupra unui copil. Eu nu pot face comentarii dacă s-a ţinut sau nu cont de acest raport, ci mă pot referi doar la trăirile acestei adolescente pe care le-a dezvăluit psihologului în cadrul instituţiei noastre”, a concluzionat Felicia Mihai.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.6 ° C
14.6 °
9.3 °
77 %
1.8kmh
0 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
22 °
sâm
21 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...