luni, mai 20, 2024
AcasăLocalMii de copii din Botoşani petrec sărbătorile departe de părinţi

Mii de copii din Botoşani petrec sărbătorile departe de părinţi

Mai mult de jumătate – 55% – dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece sărbătorile pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paște, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară.

În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu/zile libere în această perioadă.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

În perioada vizată de studiu Moldova şi mai ales Botoşani şi Suceava erau într-un top negativ.

  • Regiunea Nord-Est – 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (în medie unu din șase copii);
  • Regiunea Sud-Muntenia – 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii);
  • Regiunea Nord-Vest – 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din șapte copii);
  • • Regiunea Sud-Est – 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii);
  • Regiunea Vest – 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din șapte copii);
  • Regiunea București Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (în medie unu din zece copii);
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii);
  • Regiunea Centru – 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

„Sunt consecințe emoționale”

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, a spus că în cazul copiilor din regiunea Nord-Est, pe primul loc, în ceea ce priveşte părinţii plecaţi în străinătate, se află judeţul Suceava, care este urmat de Botoşani şi Iaşi.

„Pentru copiii ai căror părinți sunt nevoiți să muncească în alte țări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinții nu reușesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente și de aceea este vital ca legătura cu părinții să fie păstrată, chiar și de la distanță. Sunt consecințe emoționale, dar și sociale ale acestui fenomen atât de specific țării noastre”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Mii de copii din Botoşani au părinţi plecaţi

O situație furnizată de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani arată că la ultima raportare erau 4.860 de copiii aveau cel puțin un părinte plecat peste hotare. Aceste date pot fi eronate, iar numărul copiilor poate fi mai mare, conform DGASPC Botoșani.

,,Noi situația o avem în funcție de cum ne raportează primăriile, sunt primării care, din păcate, trimit mai târziu, mai eronat sau deloc datele și atunci nu garantăm că situația este exact 100%. Legea nu ne oferă nouă posibilitatea de a putea lua măsuri în acest sens”, a spus Valentin Colbu, director executiv adjunct al DGASPC Botoșani.

În cazul plecării părinţilor în străinătate, copilul rămâne în peste 95% din cazuri cu o rudă. Când tatăl lucrează într-o altă ţară, potrivit studiului, cel mic este în grija mamei în 91% din cazuri, iar când situaţia este inversată, copilul rămâne, adesea, în grija tatălui (71%) sau a bunicii (16%). Aceasta este chiar o observaţie făcută de Organizaţia Salvaţi Copiii în studiul lansat pe 7 martie 2024: „Transferul de responsabilitate către bunici, în special bunică, este semnificativ mai ridicat decât media naţională”.

Campania destinată creșterii gradului de conștientizare a părinţilor

Estimările au avut la bază volumul calculat la nivel național, reprezentativitatea selecției în plan regional depășind marja de eroare a eșantionului total.

Campania destinată creșterii gradului de conștientizare a părinților cu privire la importanța comunicării cu copiii și a petrecerii de timp de calitate cu aceștia va fi continuată începând cu perioada sărbătorilor de Paște. Părinții și aparținătorii copiilor din program vor fi implicați sau îndrumați către diferite activiăți de conectare specifice, de la distanță, având în vedere că majoritatea părinților nu se întorc în țară, sau directe, inspirate din materialele campaniei promovate în rândul acestora. De asemenea, peste 60 de școli partenere stimulează realizarea unor astfel de activități.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
26 °
23.6 °
49 %
6.7kmh
74 %
lun
24 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar te poți certa cu polițistul că mașina ta nu e parcată pe trecerea de pietoni.

EDITORIAL

Dacă în primii zece ani de după Revoluție presa a fost unul dintre principalele motoare ale profundelor schimbări sociale din România, de la o...

EPIGRAMA ZILEI

La Eforie, pe nisip, O tânără umbla în slip Și zău, intrat-am la idei, Văzând că ... nu-i al ei!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...