spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTReîncep lucrările la Casa Constantin Zamfirescu

Reîncep lucrările la Casa Constantin Zamfirescu

Reîncep lucrările la Casa Constantin Zamfirescu, de pe Strada Unirii. Inițiate în 2020, lucrările s-au oprit în 2022, după ce firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență.

Casa Constantin Zamfirescu, până mai ieri, Centrul pentru pregătirea profesională a șomerilor din Botoșani, a fost folosită în ultimele decenii de Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dar, la un moment dat, moștenitorii familiei Zamfirescu au solicitat retrocedarea imobilului. După procese ce au durat mulți ani, aceasta a rămas în proprietatea Ministerului Muncii.

Între timp însă, nemaifiind întreţinută, casa s-a degradat şi nu a mai putut fi folosită. În urmă cu câțiva ani, mai multe instituţii publice, printre care şi Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, au pus ochii pe imobil şi au dorit să-l transfere, doar că Marius Budăi, ministru al Muncii, a decis ca acesta să rămână în proprietatea instituţiei pe care o conducea, şi să-l renoveze. În acest sens a deschis şi filă de buget, punând la dispoziţia AJOFM Botoşani două milioane de lei. Până în prezent, lucrările de reabilitare nu au fost finalizate.

Contractul inițial a fost reziliat

Inițial, achiziția publică ,,Reparații capitale Casa Constantin Zamfirescu Botoșani” organizată de AJOFM, a fost câștigată de SC Law Consulting M&A SRL. Liderul asocierii care a câștigat cu 1,59 milioane de lei achiziția și a executat o bună parte din operațiuni, cu precădere cele care au ținut de consolidare. Din moment ce firma a dat faliment, reprezentanții AJOFM s-au văzut nevoiți să inițieze din nou un contract în procedură simplificată pentru a găsi pe cineva care să ducă la capăt lucrările de renovare.

La procedură s-au înscris patru firme. Însă două dintre acestea nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, în speță nu au avut lucrări similare, pe monument istoric. Celei de-a trei firmă i-a fost declarată neconformă oferta din motive tehnice. În cele din urmă, fără contestații, contractul s-a semnat cu Asocierea Gafco Construct și Cornell’s Floor. Valoarea contractului 1.383.442,43 lei, la care se adaugă TVA.

Reîncep lucrările din iulie

Termenul de contract este de șase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar ordinul va fi emis pe data de 3 iulie. Anca Apăvăloaie, Directorul executiv al Agenție Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, a vorbit despre stadiul lucrărilor finalizate la ora actuală și unde urmează să se mai desfășoare demersuri pentru renovare. Aceasta a spus că necesită lucrări ,,partea de finisaje la interior, partea de tencuieli și finisaje la exterior, partea de tâmplărie, interior-exterior.(…) La ora actuală am luat legătura cu cei de la Primăria Botoșani ca să efectueze lucrările de igenizare, pentru vegetație. Săptămâna asta cred că începe constructorul partea de amenajare, pentru împrejmuire, pentru a putea să intre pe amplasament fără probleme pe data de 3”.

Anca Apăvăloaie a mai adăugat despre Casa Constantin Zamfirescu că ,,își va păstra destinația inițială, cea de Centru de formare profesională a adulților”.

Istoria Casei Zamfirescu

Casa boierească de pe Pietonalul Unirii a aparținut cândva lui Constantin Zamfirescu, o monogramă cu iniţialele acestuia, respectiv C.Z. regăsindu-se şi acum pe faţada principală. Imobilul datează din anul 1890 și surprinde plăcut, deşi este realizată pe un singur nivel, cu plan dreptunghiular şi anexe în spate. Construcţia impresionează prin stilul arhitectonic, cele trei faţade care o alcătuiesc prezentând aspecte diferite. Faţada centrală are un balcon mic, cea din stânga o terasă mare, iar cea principală este prevăzută şi cu scări. Casa prezintă câteva decoraţii geometrice, iar faţada are un basorelief cu doi îngeri înclinaţi unul spre celălalt. Ferestrele mari, cu gratii, conferă construcţiei un aspect impunător.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...