joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTAsalt al polițiștilor rutieri pe șosele. Numărul sancțiunilor a crescut cu o...

Asalt al polițiștilor rutieri pe șosele. Numărul sancțiunilor a crescut cu o treime față de 2022

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pe raza întregului județ. Forțele de ordine au intervenit la 38 de evenimente, 30 dintre acestea fiind sesizate prin apel la 112.

În urma activităților desfășurate, pe raza întregului județ, au fost aplicate 267 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 117.255 de lei, ponderea fiind deținută de sancțiunile aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Totodată, pentru abaterile înregistrate la regimul rutier, au fost reținute, în vederea suspendării, 13 permise de conducere, 7 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea vitezei legale, și 6 pentru alte abateri (depășire pe linie continuă, neacordarea priorității de trecere) și 11 certificate de înmatriculare pentru modificări neomologate aduse autovehiculului și inspecția tehnică periodică expirată.

O analiză făcută de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani arată că, în primele patru luni ale anului, polițiștii botoșănenii au constatat și sancționat 13.458 abateri contravenționale la regimul circulației. Asta înseamnă o medie de peste 110 sancțiuni în fiecare zi. Iar dacă ne raportăm la situația de anul trecut, numărul total al sancțiunilor aplicate este cu 3.401 mai multe decât în perioada similară a anului 2022. Prin urmare, ar fi vorba de o creștere cu aproape o treime față de cifrele de anul trecut.

Structurate pe genuri de abateri. principalele sancțiuni au fost aplicate, pentru :
– nerespectarea regimului legal de viteză = 4214(+530);
– nefolosirea centurii de siguranţă = 1205 (-287);
– abateri comise de către pietoni = 32| (+178);
– neacordarea priorităţii de trecere pietonilor = 93 (-25) ;
– neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor = 32 (-5);
– folosirea telefonului mobil în timpul mersului = 100 (-4);
– consum de alcool = 72 (-7);
– abateri comise de căruțaşi = 47 (+4);
– abateri comise de biciclişti = 212 (-13);

Prin urmare, „plusul” față de anul trecut apare la vitezomani și la pietoni. Iar situația de la nivelul conducătorilor auto se vede și la un alt capitol. Astfel, din ianuarie și până la sfârșitul lunii aprilie, polițiștii au reținut 1.192 de permise de conducere (+107), din care 1.048 (+99) în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 104 de permise de conducere (+34) au fost anulate şi 10 au fost retrase medical (-2). Totodată, polițiștii au procedat la retragerea temporara a 416 de certificate de înmatriculare, cu 98 mai multe față de perioada de comparație. Totodată, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate 18 accidente grave cu 5 persoane decedate și 13 răniți grav, precum și 78 de accidente ușoare cu 78 de persoane rănite.

„În vederea prevenirii si combaterii principalelor cauze frecvent generatoare de accidente de circulaţie, cât şi pentru îmbunătăţirea stării de ordine şi disciplină în trafic. la nivelul intregului judet, poliţiştii au executat 100 de acţiuni (14), dintre care 81 cu efective de poliţie rutieră şi 19 împreună cu alte formaţiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituţii ori reprezentanţi ai societăţii civile. S-a avut in vedere eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acțiunile fiind organizate și desfășurate punctual pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum și intervale de timp”, se mai arată în documentul emis de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.9 °
12.6 °
63 %
0.6kmh
100 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
16 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...