spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTUn nou protest la Spitalul Județean (video)

Un nou protest la Spitalul Județean (video)

Angajații de la Spitalul Județean „Mavromati” au ieșit în urmă cu puțin timp să protesteze din nou. De data aceasta este vorba de fapt despre o pichetare a Spitalului Județean.

„Este un protest național. Astăzi pichetăm spitalele din întreaga țară. Protestul nostru este împotriva refuzului guvernanților de a negocia cu singura Federație din sistemul de Sănătate, care a declanșat conflictul colectiv de muncă la nivel de sector. Conflict colectiv de muncă care nu este recunosc nici de Ministerul Muncii, nici de către fostul sau actualul premier care refuză cu desăvârșire orice discuție cu reprezentanții Federației noastre”, a declarat Daniel Bulboacă, vicepreşedinte Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (FSSR).

„Momentan, suntem în aer, nu știm ce va fi”

Totodată, Daniel Bulboacă a precizat faptul că în momentul de față nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește nivelul sporurilor.

“Referitor la nivelul sporurilor, dacă decizia Comitetului Derector de luna trecută rămâne suspendată și luna aceasta, am avut discuții inclusiv în Comisia de Dialog Social cu domnul vicepreședinte Birta, care ne-a asigurat că în momentul în care toate unitățile din subordine a Consiliului Județean vor comunica nivelul nou de salarii de bază, ca urmare a Ordonanței de luna trecută, vom vedea la ce nivel ne aflăm și cum se modifică acest plafon de sporuri, dacă ne este în avantaj sau nu. Astăzi am avut, din nou, o discuție cu domnul vicepreședinte Birta, dar o discuție finală cu doamna președintă Federovici încă nu am avut. Momentan, suntem în aer, nu știm ce va fi”, a spus Daniel Bulboacă.

Protestul de astăzi este organizat înaintea declanșării Grevei Generale din Sănătate.

Revendicările sindicaliștilor:

  • Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
  • Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
  • Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  • Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  • Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  • Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  • Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

  • Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  • Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  • Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
  • Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
  • Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  • Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate
  • Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

Federaţia Solidaritatea Sanitară reacţionează după aprobarea OUG privind salariile din sănătate, numind-o „Ordonanţa amăgirilor”, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale, și acuzând că se „simulează” creșterile salariale.

Recent, membrii sindicatului Solidaritatea Sanitară din Botoşani au organizat un protest în curtea Spitalului Judeţean.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...