miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocal BTRomânia specialilor: Inechitatea din sistemul românesc de pensii

România specialilor: Inechitatea din sistemul românesc de pensii

Specialii devin din ce în ce mai bogați, de la un an la altul. Asta din cauza sistemului diferit de indexare a pensiilor. O confirmă, de fapt, și cei de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit informațiilor furnizate de ei, pensia medie a românilor obișnuiți a crescut cu trei lei în prima jumătate a anului 2023, în timp ce pensia specială medie de la Casa Națională de Pensii a crescut cu 326 lei.

Trebuie precizat faptul că pensiile normale sunt indexate în raport cu inflația, iar pensiile speciale sunt calculate în funcție de salariul mediu în plată. Având în vedere că salariul mereu este în creștere, asta înseamnă că pensiile speciale cresc mult mai repede decât cele normale. Media pensiei normale este de 2.000 lei, iar cea a pensiei speciale este de 14.305 lei. Astfel pensia normală a ajuns la 2003 lei, iar cea specială la 14.631 pe lună.

Economistul Claudiu Năsui, a transmis într-o postare făcută pe o rețea de socializare despre inechitatea din sistemul românesc de pensii.

Economistul a precizat că premierul Marcel Ciolacu, din PSD, este inițiatorul unei legi pentru pensii speciale, la fel și colegii acestuia din PNL. Așadar, atât social-democrații, cât și liberalii, beneficiază de pe urma păstrării acestor privilegii și nu le vor elimina decât atunci când vor fi obligați de Uniunea Europeană.

„Românii muncesc peste 40 de ore pe săptămână și abia se descurcă cu facturile umflate de taxe și cu inflația”

„Dl. Ciolacu tot promite la TV că le desființează, dar în parlament PSD ne spune că până când UE nu îi forțează, nu taie pensiile speciale. Cel mai devreme după calendarul PSD, se pot desființa peste 20 de ani. Știți de ce? Fiindcă dl. Ciolacu e inițiator al unei legi pentru pensii speciale.

Și când se votau pensii speciale pentru primari, tot dl. Ciolacu ne spunea că nu vor fi „astronomice” așa că pot fi adoptate foarte bine. Colegii domnului Ciolacu sunt inițiatorii altor pensii speciale. PSD și PNL au introdus acest sistem pe două viteze al privilegiilor și tot ei sunt cei care îl țin în viață cu orice preț”, a mai scris acesta.

„Românii muncesc peste 40 de ore pe săptămână și abia se descurcă cu facturile umflate de taxe și cu inflația pe care tot cheltuielile nesimțite ale statului o cauzează. Iar jumătate din salariul acestor români, care se pensionează la 65 de ani cu o pensie de nimic, este luat prin taxe enorm de mari pe muncă ca să plătească privilegiile celor care s-au pensionat la 45 de ani. Privilegiul lor este povara românilor onești”, a mai punctat economistul.

Ce reformează noua lege și ce facilități oferă în continuare

  • Noul act legislativ modifică eșalonat, până în 2034 sau 2035, vârsta de pensionare pentru toate categoriile de beneficiari, la 65 de ani. Excepție fac magistrații care se vor putea pensiona la 60 ani, începând cu 2035.
  • Se modifică, tot eșalonat, și numărul de luni pentru care se calculează media veniturilor ce va fi folosită apoi la calcul pensiilor. Va ajunge la 300 de luni, echivalentul stagiului de cotizare de 25 de ani, în 2043.
  • Și procentul aplicat acestei baze de calcul se va modifica de la 80% la 65%. Excepție fac, magistrații care rămân cu 80%.
  • Din categoria specialilor au dispărut, însă, anumite categorii de beneficiari. Este vorba de personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.
  • Noua lege modifică și vechimea minimă în specialitate, dar tot eșalonat până în 2034, de la 15 la 25 de ani pentru angajații Curții de Conturi, diplomați,
  • Pensiile mai mari de 4000 de lei vor fi impozitate cu 15%, și nu cu 30% cum se propusese inițial.
  • Un alt amendament depus și aprobat prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.
  • Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

Parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern.

Cine beneficiază de pensii speciale

Sunt mai multe categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale.

Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul asimilat judecătorilor. Condiția oficială este să aibă minimum 60 de ani și cel puțin 25 de ani în sistem. Se pot pensiona mai devreme de împlinirea vârstei, la cerere. Personalul auxiliar al parchetelor și instanțelor se alătură și el categoriei favorizaților.

Lor li se adaugă procurorii, judecătorii și consilierii financiari ai Curții de Conturi.

Parlamentarii, personalul navigant și membrii corpului diplomatic și consular, angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale. Plus angajații serviciilor de informații. Magistrații sunt cei mai avuți pensionari din sistemul public de pensii românesc. 10.222 de persoane cu pensii speciale („de serviciu”) erau plătite din sistemul public, conform datelor centralizate pentru luna martie 2023.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.6 ° C
17.2 °
15.5 °
56 %
2.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
19 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...