spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTBotoșăneanca de la conducerea ANPIS amenințată cu destituirea de premierul Ciolacu în...

Botoșăneanca de la conducerea ANPIS amenințată cu destituirea de premierul Ciolacu în scandalul „Căminele groazei”

Scandalul uriaș provocat de ancheta declanșată de DIICOT și Poliția Română în cazul „Căminelor groazei” ar putea avea efecte și în rândul politicienilor locali.

Numită în aprilie 2022 la conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), botoșăneanca Cristina Elena Anton, numită secretar de stat la propunerea PSD Botoșani și a ministrului Marius Budăi, ar putea fi destituită din funcție. Măsura a fost cerută în cursul zilei de vineri de actualul premier social-democratul Marcel Ciolacu.

„Eu, personal, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă”

„S-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, oameni bolnavi şi vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit domnului ministru al Muncii ca, astăzi (n.r. – ieri, 7 iulie), conducerea ANPIS (n.r. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov (n.r. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială). Conducerea AJPIS Ilfov care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29 iunie 2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosare care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-au găsit presa acolo.

Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitate. De aceea, domnul ministru, vă rog frumos, toate materialele pe care le aveţi, să le puneţi la dispoziţia presei, toate informaţiile pe care le aveţi şi să detaliaţi tot parcursul de autorizare şi absolut totul ca românii să ştie exact ce s-a întâmplat”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Cine este Cristina Anton

Cristina Anton, membru PSD Botoșani, la fel ca ministrul Budăi, este licenţiată în științe politice-administrative și ale comunicării, are două masterate din care unul pe comunicare obținut în Cluj Napoca și al doilea la București. A activat la Direcţia Judeţeană de Tineret și Sport ca și director adjunct între anii 2008-2010, a fost consilier la cabinetul fostului deputat Andrei Dolineaschi, după care a lucrat în cadrul societăţii Servicii Publice Locale SRL Dorohoi, din subordinea CL Dorohoi, pe funcţia șef punct de lucru la Cinematograful Melodia”.

Pentru o perioadă scurtă de timp, ea a deținut și mandatul de consilier local în Consiliul local Dorohoi. Totodată, ea a făcut parte din Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv, unde a încasat un salariu de 13.282 de lei, perioadă în care a deținut și funcția de președinte al organizației județene a Tineretului Social Democrat (PSD). Ulterior, în mai 2017, ea a fost numită în funcția de director executiv al Casei Județene de Pensii Botoșani, în urma unui concurs susținut la București, funcție pe care ar putea reveni dacă va fi destituită.

Demisii cerute de Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a cerut demisii în cazul Căminelor Groazei și asta pentru că, în opinia sa, cei nominalizați aveau atribuţii directe.

„Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii DGASP-urilor locale pentru că în atribuţiile lor şi vă citez din lege: atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizarea financiară şi tehnică a contractelor încheiate.

Deci aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi. De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un Corp de Control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală, două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...