spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTCase călcate de hoţi cât proprietarii petreceau la nunţi

Case călcate de hoţi cât proprietarii petreceau la nunţi

Perioada de vară, în care botoşănenii sunt mai des plecaţi de acasă, pare să fie preferata hoţilor. Mai multe locuinţe şi magazii din marginea oraşului au fost sparte de hoţi în ultima perioadă, pagubele fiind destul de însemnate.

Incidentele au avut loc în zona cartierelor Tulbureni şi Lebăda, hoţii preferând de fiecare dată case. Aceştia se pare că au acţionat „la pont”, pentru că asemănările sunt izbitoare între cele două jafuri.

Primul jaf a avut loc în zona cartierului Lebăda, la o casă din apropierea sediului SDN. Proprietarii casei au plecată într-o sâmbătă la o nuntă în oraş. Nu era prima dată când îşi lăsau casa în acest fel, liniştiţi fiind şi de faptul că aveau şi un sistem de camere de supraveghere. Cu toate acestea, hoţii se pare că nu au părut prea deranjaţi de acest lucru.

Au aşteptat ascunşi ca proprietarii imobilului să plece şi au lăsat o perioadă, pentru a fi siguri că aceştia nu se întorceau acasă inoportun. Ulterior, cu cagule pe cap, au forţat o fereastră şi au pătruns în casă. Au avut timp berechet pentru a răscoli casa şi au găsit exact ceea că căuutau. Aceştia au furat mai multe bijuterii din aur, un telefon mobil şi o sumă importantă de bani.

Ulterior, s-au făcut nevăzuţi, aşa cum au intrat în casă, fără ca vreun vecin să observe ceva. Proprietarii au realizat necazul abia când s-au întors de la petrecere, spre dimineaţă. „Eu cred că au ştiut exact când şi unde să lovească. Ori au urmărit casa câteva zile, ori au avut o informaţie de la apropiaţii familiei. Ştiau că pleacă la o nuntă şi nu era nimeni acasă”, a spus un apropiat al familiei.

Jaf tras la indigo în Tulbureni

Într-un mod foarte asemănător au fost sparte o casă şi o magazie în Tulbureni, în aceeași perioadă. Potrivit anchetatorlor, hoţii au intrat pe geamul unei locuinţe ai cărei propreiatri erau plecaţi tot la o nuntă. De aici aceştia au luat mai multe bijuterii din aur, un laptop şi o sumă de bani.

Propietarii, care aveau camere de supraveghere, au dat imaginile poliţiştilor, care acum încearcă să stabilească identitatea hoţilor. „A fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă fapta și pentru identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere penală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Campanie de informare organizată de poliţişti

Poliţiştii botoşăneni desfăşoară, în această perioadă, o campanie de informare cu privire la furturile din locuinţă. Scopul este de aducere în atenție a modalităților de acțiune ale hoților și promovarea măsurilor de siguranță pentru protejarea locuințelor și a bunurilor personale.

Activitățile desfășurate în județul Botoșani au fost coordonate de polițiști specializați în analiza și prevenirea criminalității, în colaborare cu subunitățile și secțiile de poliție din zonă. Ei au interacționat direct cu cetățenii, oferindu-le materiale informative și sfaturi referitoare la factorii care favorizează comiterea furturilor din locuințe, metodele de acțiune cel mai frecvent utilizate de infractori și, mai important, măsurile de siguranță ce pot fi implementate pentru a proteja locuința și bunurile personale.

Un aspect deosebit de important pus în evidență în cadrul acestor activități a fost nevoia de precauție în mediul online. Cetățenii au fost avertizați să evite publicarea pe rețelele de socializare a informațiilor referitoare la absența de acasă pe perioade prelungite sau a imaginilor ce ar putea dezvălui bunuri de valoare din locuințe.

Promovarea unui comportament responsabil și adoptarea măsurilor de prevenire adecvate reprezintă factori esențiali în reducerea infracțiunilor de acest gen. Din acest motiv, polițiștii cred că astfel de acțiuni informative și preventive contribuie la creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor și la dezvoltarea unei culturi a siguranței în rândul populației.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8.7 ° C
12.7 °
7.8 °
70 %
2.4kmh
23 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...