spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTUnul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din judeţ iese la pensie

Unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din judeţ iese la pensie

Unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți medici de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani iese la pensie. Este vorba despre medicul pediatru Tamara Ciofu, fost director al Direcției de Sănătate Publică Botoșani și fost parlamentar de Botoșani, cu o activitatea de peste patru decenii în sănătatea botoşăneană, în care a tratat generaţii întregi.

Medicul Tamara Ciofu a depus cerere de încetare a contractului de muncă pe 31 iulie 2023, fără prelungirea activității. Tamara Ciofu a fost director al Direcției de Sănătate Publică în perioada 2001-2005 si 2009 și deputat în perioada 2016-2020.

„Nu voi continua cu gărzile”

Considerat unul dintre cei mai buni specialişti în pediatrie din Moldova, Tamara Ciofu şi-a câştigat acest renume prin cazurile dificile rezolvate şi prin supraspecializările medicale pe care le-a obţinut de-a lungul timpului. Aceasta spune că acum consideră că este timpul să se facă schimbul de generaţii.

“Probabil o să continui să consult, o să continui să am activitate pediatrică, dar, acum, în limita pe care mi-o permite noul statut. Nu voi continua cu gărzile. La momentul acesta, toți cei care au fost colegi cu mine, cu care am intrat în secundariat simultan, toți s-au pensionat. Patru medici au plecat, patru au venit. E timpul să se schimbe garnitura de profesioniști și nimeni nu e de neînlocuit. Pentru mine a fost o mare bucurie să vin cu un braț de cărți subraț ca și prim an de activitate în Botoșani ca medic stagiar și după 40 de ani să constat că am avut bucuria să cunosc foarte multă lume din județ și pe cât am putut am ajutat pe toată lumea și niciodată n-am făcut altfel în afara modului meu de a privi responsabilitatea de pediatru”, a spus medicul Tamara Ciofu.

„Mă bucură faptul că mă întâlnesc pe stradă cu oameni care îmi mulțumesc că i-am ajutat”

Medicul a fost aproape de copiii cu autism şi de persoanele cu handicap prin promovarea unor drepturi ale acestora. În mandatul de deputat, Tamara Ciofu a organizat o tabără de vară pentru copiii cu dizabilități și a oferit de nenumărate ori premii în bani pentru elevii merituoși din Botoșani.

Înainte de toate, însă, este iniţiatoarea unuia dintre cele mai benefice proiecte pentru sănătatea copiilor din judeţ. În anul 2009 a reușit să obțină un proiect transfrontalier pentru combaterea intoxicației cu nitriți în parteneriat cu raionul Hliboca. Atunci s-au făcut mai multe fîntâni de adâncime în judeţ, într-o perioadă în care intixicaţiile cu nitriţi la bebeluşi deveneau tot mai multe şi grave.

De asemenea, medicul pedatru a fost cea care a pus bazele, la Botoșani, ale asistenţei comunitare, acum judeţul fiind unitatea teritorială cu cea mai mare reţea de asistenţi comunitari. „Eu plec doar cu gândul bun că dacă am făcut ceva pentru oameni, pentru copii, mă bucură faptul că mă întâlnesc pe stradă cu oameni de vârsta mea sau mai tineri care îmi mulțumesc că i-am ajutat”, a mai spus Tamara Ciofu.

Criza de medici pediatri se adânceşte în judeţ

Simultan cu plecarea la pensie a medicului Tamara Ciofu, o altă colegă de-a acesteia a ieşit la pensie. Este vorba despre medicul pediatru Maria Airimițoaie, care a depus cerere de încetare a contractului de muncă la aceeași dată cu medicul Tamara Ciofu.

Prin plecare celor doi medici, Spitalul de Copii rămâne descoperit, având în vedere că angajările sunt blocate. Mai mult, situaţia nu este roz nici în judeţ. La Săveni secția de pediatrie este iar închisă, din cauza lipsei de medici, iar la Darabani pediatria este asigurată de un medic pensionar de la Botoșani, Aurel Tinca.

”La Pediatrie avem probleme urmare a pensionării a doi medici. Așteptăm documentele de la Ministerul Sănătății pentru doamna doctor Ana Maria Calimandruc, pediatru în cadrul Secției Pediatrie 1, pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat medicul Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean ”Mavromati”

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.6 ° C
14.6 °
9.3 °
77 %
1.8kmh
0 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
22 °
sâm
21 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...