spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTFinanţare obţinută pentru al doilea tronson din șoseaua de centură a municipiului

Finanţare obţinută pentru al doilea tronson din șoseaua de centură a municipiului

Autoritățile locale au obținut o finanțare de peste 546 de milioane de lei pentru construirea celui de al doilea tronson al şoselei de centură a municipiului Botoșani. Bani ar urma să vină din bugetul european.

Între timp sunt parcurse etape importante pentru realizarea primului segment din acest drum, care leagă localitățile Baisa și Curtești. Potrivit primarului Cosmin Andrei, șoseaua ocolitoare este realizată în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Avem finanțare și pentru cel de al doilea tronson, care are o lungime estimată a traseului de 12,5 kilometri, iar valoarea totală estimată este impresionantă pentru dezvoltarea comunității locale: 546,6 milioane de lei, finanțare obținută din fonduri europene pe exercițiul financiar 2021-2027.

Prima etapă este mai avansată. Primul tronson Baisa – Curtești este în etapa avizării în Comisia Tehnică și Economică la nivelul Ministerului Transporturilor, după ce s-a realizat un studiu de siguranță a traficului și a necesitat unele modificări ale proiectului. După ce se primește acest aviz, se așteaptă hotărârea de Guvern cu aprobarea indicatorilor și apoi cea de a doua hotărâre cu decizia de expropriere”, a precizat Cosmin Andrei.

Primele lucrări la centură ar putea demara la începutul anului 2024

Edilul a menționat că, dacă proiectul nu întâmpină blocaje și se respectă calendarul estimat, lucrările de execuție a primului tronson ar putea demara la începutul anului 2024.

„Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim noi și se încadrează în calendarul estimat, putem avea la începutul anului șantier pe acest prim tronson, care are deja documentație tehnică și prin Zona Metropolitană vom organiza licitația imediat după ce primim hotărârile de Guvern”, a spus Cosmin Andrei.

Acesta a adăugat că traseul celui de al doilea tronson din cadrul centurii ocolitoare a municipiului Botoșani va fi stabilit odată cu elaborarea studiului de fezabilitate aferent.

„Primul pas spre această investiție îl reprezintă studiul de fezabilitate care studiază variantele optime pentru acest traseu. Bineînțeles, va fi de la Șoseaua Iașului până la Victoria. Acest lucru va fi stabilit de specialiști în urma realizării studiilor geo, a situației de pe teren, a condițiilor în care poate fi implementată această șosea de centură, astfel încât să avem jumătate din municipiul Botoșani cu inel ocolitor, investiție care va degreva municipiul de traficul greu și de disconfortul creat astăzi de mașinile care ajung în oraș”, a explicat primarul municipiului Botoșani.

Șoseaua de centură va avea o lungime de 10 kilometri și va cuprinde patru sensuri giratorii și două parcări extinse. Traseul va avea ca repere sensul giratoriu la intrarea din DN 29 Botoșani – Suceava, la kilometrul 7, va străbate extravilanul comunei Curtești – traseu pe care este  prevăzut un al doilea sens giratoriu, va continua până la bifurcația cu drumul județean către Vorona, pe lângă Ferma de mere Curtești și va avea punctul terminus la sensul giratoriu de la Lebăda, cu ieșirea spre Iași.

Șoseaua de centură va avea legătură cu drumul E85 București – Suceava – Siret și cu drumul E58 București – Iași –  Ungheni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...