vineri, februarie 23, 2024
AcasăLocal BTBolnavi loviţi de reorganizarea spitalului. 6 paturi alocate pentru 11.000 de bolnavi...

Bolnavi loviţi de reorganizarea spitalului. 6 paturi alocate pentru 11.000 de bolnavi (video)

Șase paturi la peste 11.000 de bolnavi. Acesta este raportul incredibil pentru bolnavii de diabet arondați la Spitalul Județean. 

La această situaţie s-a ajuns după ce Secția de diabet a Spitalului Județean Botoșani a fost transformată în compartiment, iar în acest moment la cei peste 11.000 de pacienți arondaţi unităţii sanitare sunt repartizate doar șase paturi. Medicii spun că majoritatea cazurilor sunt tratate prin internări de zi în Ambulatoriu, acolo unde pacienții care suferă de această boală cronică fac cozi interminabile.

Nu mai suntem o secție de sine stătătoare”

Secția Diabet a fost mutată în 2020, pe perioada COVID, iar de atunci pacienții cu diabet au fost internați pe Medicală II sau alte secții medicale, mai tot timpul cele şase paturi fiind ocupate. Deşi pandemia de COVID s-a încheiat, spațiul a intrat în conservare, iar acum secția este compartiment.

”Acolo au fost internați pacienții cu COVID, pentru că puteau să facă circuitele, fiind într-un corp de clădire total separat de corpul Spitalului Județean. Pandemia de COVID este terminată recent, iar noi am funcționat pe Medicală II ca și Compartiment de diabet. Nu mai suntem o secție de sine stătătoare, din păcate. Nu știu dacă vom mai fi secție sau vom rămâne în continuare compartiment de diabet. Încercăm să facem față solicitărilor. Tot ce este pacient care necesită internare prin UPU îl internăm. Alți pacienți care doresc evaluare periodică o facem prin internări de zi, care se efectuează într-o zonă din Ambulatoriul de Specialitate, astfel încât niciun pacient care solicită internare să nu rămână nerezolvat”, a declarat medicul Carmen Galiano, de la Compartimentul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Paturi mai multe la Dorohoi

La această dată în evidențele Centrului de diabet din Botoșani sunt 11.832 de pacienți cu diabet zaharat. Numai în primele cinci luni ale anului au fost 572 de persoane nou diagnosticate. În medie, în județul Botoșani sunt 100 de cazuri noi pe lună. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât până şi la Dorohoi sunt mai multe paturi destinate bolnavilor de diabet, deşi numărul acestora este mai mic.

„În prezent există 6040 de bolnavi de diabet luaţi în evidenţa Spitalului Municipal Dorohoi”, a precizat medicul Valerian Andrieş, mnagerul unităţii sanitare. Celor 6000 de bolnavi le sunt alocate zece paturi în cadrul compartimentului de specialitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
7.7 °
5 °
66 %
2.8kmh
100 %
vin
13 °
sâm
14 °
Dum
12 °
lun
13 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De când leul a ajuns să valoreze fix doi bani, începe lumea să-l dea la gunoi.

EDITORIAL

România a dat lumii mai multe recorduri, mai mult sau mai puțin notabile. La capitolul calități vocale îl avem în primul rând pe Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...