marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BTUltima zi de Festival la Darabani (video)

Ultima zi de Festival la Darabani (video)

Cea de-a zecea ediția a Festivalului Zilele Nordului a ajuns în ultima zi. Și ediția din acest an a fost la superlativ. Ateliere, tururi gastronomice și competiții sportive, dezbateri, spectacole de teatru și întâlniri cu scriitori, iar seara concerte, petreceri și proiecții de film.

Duminică, ansamblul Stejărelul și Doinița Fluturu cu formația Tomis Junior au făcut petrecere de zi cu ocazia Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc.

De warm-up-urile și after-urile festivalului responsabilii sunt Glitch și Pixar Stelar.

Sâmbătă și duminică a avut loc Maratonul Nordului la care a fost record de participanți în acest an. Sâmbătă ziua, scriitorul botoșănean Viorel Ilișoi s-a întâlnit cu cititorii la Conacul Balș din Darabani. De asemenea, la o serie de evenimente speciale au participat scriitoarea Florentina Toniță, fotografii Sorin Onișor și Adi Bulboacă, Radu Szekely, consilier la Cancelaria Primului Ministru, Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub și Anamaria Antoci, botoșăneanca recent laureată a Premiilor Gopo pentru producția filmului Oameni de treabă.

Sâmbătă seară, în Poiana din Teioasa, The Kryptonite Sparks, Paulina, The Urbans și Pixelar Stelar au încins atmosfera cu piesele cântate. Apoi, seara, tinerii au putut urmări proiecția filmului „Oameni de treabă”, urmând apoi o sesiune nocturnă de Q&A cu producătoarea Anamaria Antoci.

Vineri, activitățile au continuat cu scriitorii Vasile Ernu și Viorel Ilișoi, Ștefan Bâlici – președintele Ordinului Arhitecților din România, specialista în foresight Diana Stafie, Doru Pușcașu, solistul trupei Om la lună și activiștii Alexandrina Dinga de la Civica, Luca Ciubotaru de la Rădăuțiul Civic și Vladimir Us de la Coaliția sectorului cultural independent din Republica Moldova.

Dezbatere publică despre strategia de dezvoltare a orașului Darabani

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc joi seară, 3 august, la Amfiteatru, cu un concert Adam’s Nest și cu show-ul electro- acustic Fazele lunii al formației Om la lună. În cursul zilei, în premieră pentru Darabani, a avut loc o dezbatere publică cu privire la strategia de dezvoltare a orașului cu implicarea cetățenilor și cu sprijinul specialiștilor.

Tinerii au fost implicați, și-au putut exprima public opinia cu privire la aspectele pozitive și negative ale orașului. Ruxandra și Tudor au reușit să-i facă pe participanți să se simtă confortabil, să fie sinceri și să le dea încrederea că părerea lor contează. Printr-un joc creativ, tinerii și-au expus părerea despre orașul în care unii încă locuiesc, iar alții au ales să plece. În sală a fost prezent și primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gârbaci.

A 10-a ediție din 25

Asociația Nord și-a propus să organizeze 25 de ediții de Zilele Nordului, în încercarea ca, la final, să poată da un răspuns la întrebarea „ce a făcut generația noastră pentru Nord?”. Prin numeroase inițiative de dezvoltare comunitară asociate festivalului, Zilele Nordului dezvoltă mecanisme noi de colaborare între cetățenii și specialiștii preocupați de regiune.

În acest interval festivalul a generat peste 2.000 de experiențe de voluntariat, a lucrat în 20 de comunități din regiune unde a reparat monumente istorice, a creat parcuri și muzee, a organizat sute de evenimente culturale și educaționale și campanii pentru sprijinirea spitalelor în timpul pandemiei și a centrelor de refugiați la începutul războiului din Ucraina.
Zilele Nordului 2023 este co-finanțat prin PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată și are ca parteneri principali Banca Transilvania, Grupul Iulius, Sagrod, Cadasplan și Radio Guerrilla, alături de Primăriile și Consiliile Locale din Darabani și Dersca.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
13.6 °
8.9 °
58 %
1.3kmh
73 %
mar
13 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...