marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BTAgenți economici amendați de ITM

Agenți economici amendați de ITM

Mai mulţi angajatori din Botoşani s-au ales cu amenzi din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) după ce au încălcat legea. Valoarea sancţiunilor trece de 100.000 de lei.

Amenzile au fost aplicate în urma unor controale realizate de ITM în luna iulie. În domeniul Relații de muncă au fost efectuate 97 controale și s-au constatat 102 de deficiențe pentru care au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, patru au fost avertismente, iar nouă amenzi în valoare de 137.000 de lei.

Cele mai des întâlnite probleme de inspectorii ITM

Și de această dată, în urma controalelor efectuate de ITM, s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă au verificat 56 agenţi economici, fiind constatate 100 neconformităţi şi au fost dispuse 110 de măsuri. În acesta cazuri au fost aplicate patru amenzi în valoare de 42.000 de lei și 85 avertismente.

În această lună, au fost comunicate 14 evenimente de angajatori către Inspectoratul Teritorial de Muncă. 8 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de ITM. Totodată, au fost înregistrate 4 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de reglementările tehnice din domeniu, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională precum și măsurile de prevenire.

Se mai întâlnesc și deficiențe precum neinstruirea lucrătorilor la angajare și periodic, neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM ,inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, necomunicarea, de îndată, a unui eveniment în care a fost implicat un lucrător angajat.

Zeci de reclamații la adresa angajatorilor

,,În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna iulie 2023, au fost înregistrate 33 de petiții, din care 5 au fost redirecționate către alte instituții”, a transmis Daniela Petronela Lozneanu, inspector-şef în cadrul ITM Botoșani.

Motivele cele mai des întâlnite ale acestora au fost pentru neplată salarii, pentru neefectuare concediu odihnă, neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, pentru muncă nedeclarată.

Totodată, au existat și reclamații pentru condițiile de muncă, desfacerea nelegală a contractului individual de muncă, program de lucru, bonuri de masă, normă lucru, vouchere, ore suplimentare, muncă în zile de sărbători legale, fișa postului, diurnă sau fișa de aptitudine.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
10 ° C
10.6 °
8.8 °
93 %
1.3kmh
56 %
mar
13 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...