spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTCum ajung bugetarii la două luni de concediu anual

Cum ajung bugetarii la două luni de concediu anual

Un angajat la stat se poate bucura de până la 50 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, în care sunt incluse și zilele libere oficiale de la stat.

La această perioadă se ajunge însă cumulat. Astfel, potrivit legii, un angajat la stat are între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă: 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. Potrivit Economedia, sunt instituții care le oferă bugetarilor între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă. Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual.

La cele 35 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, se mai adaugă și liberele oficiale date de stat. Astfel, bugetarii primesc în total circa 50 de zile libere nelucrătoare, la care se mai adaugă și punțile acordate de stat în anul respectiv. De exemplu, Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern. Angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe „minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe sunt şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Ce angajați beneficiază de zile libere legale plătite

De zile libere beneficiază şi angajaţii din mediul privat. Astfel, aceştia au dreptul la un concediu de odihnă care însumează minimum 20 de zile anual.

De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe pot acorda zile de odihnă suplimentare. De asemenea şi angajaţii din privat au dreptul la cele 15 zile libere legale, însă, în cazul lor, rareori se fac punţi între libere la fel ca în cazul bugetarilor.

Libere pentru situaţii excepţionale 

Există şi câteva evenimente familiale deosebite cu ocazia cărora angajatul are dreptul la zile libere plătite, în afara celor incluse în concediul de odihnă. De exemplu căsătoria (5 zile), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile), decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile).  Se poate acorda o zi liberă și la schimbarea domiciliului.

Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată. De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoie de aprobarea angajatorului.

De asemenea angajaţii au dreptul la concediu pentru creșterea copilului. Tatăl poate beneficia de un concediu paternal de 5+10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură. Orice părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Din cele 365 de zile din anul 2023, 248 de zile sunt lucrătoare, adică 1.984 de ore, la un program de 8 ore și 992 de ore la un program de 4 ore.  Anul 2023 are 117 zile libere.

Câte libere au celelalte țări din Europa

Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Belgia, Lituania sau Cipru au 17 -18 zile libere pe an, iar Elveția chiar 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...