spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTZiua porților deschise pe situl arheologic de la Stăuceni

Ziua porților deschise pe situl arheologic de la Stăuceni

Pe data de 21 august va avea loc Ziua porților deschise pe șantierul arheologic de la Stăuceni- Holm. Situl se încadrează în prima fază de evoluție a Culturii Cucuteni.

Între orele 10:00 și 14:00, arheologii din teren vor prezenta rezultatele campaniei din acest an. Totodată, vor arăta celor prezenți aspecte practice ale meseriei de arheolog în situl care aparține Culturii Cucuteni.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen– Nürnberg, Institutul de Preistorie din Erlangen– Nürnberg, Liceul Tehnologic ,,Elie Radu” din Botoșani și Primăria comunei Stăuceni.

Vechi de aproximativ 6.000 de ani

Situl din comuna Stăuceni se încadrează în prima fază de evoluție a Culturii Cucuteni, cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani. Acesta a fost descoperit în 1952 de arheologul Ion Nestor. Până în 2020 nu a mai fost verificat de colectivele de cercetare din cadrul Muzeului de Istorie Botoșani. În urmă cu 3 ani, în urma unei vizite în zonă, arheologii au identificat primele urme la suprafața terenului.

Ulterior, celor de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen – Nürnberg din Germania, situl a fost scanat geomagnetic iar rezultatele au fost surprinzătoare, a rezultat o suprafață de 5,3 hectare de așezare umană aparținând Culturii Cucuteni.

Campania de cercetare a început pe 31 iulie și se va încheia la sfârșitul lunii august. Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.5 ° C
14.6 °
7.8 °
66 %
2kmh
5 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...