spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTCopil agresat la Creşa Municipală: „Doamna mă trăgea de păr şi mă...

Copil agresat la Creşa Municipală: „Doamna mă trăgea de păr şi mă lovea peste cap” (video)

Un val de anchete a fost declanşat la singura creşă din municipiul Botoșani, din cauza unui copil agresat. Părinţii unei fetiţe au depus plângeri la Poliţie şi Inspectoratul Şcolar, după ce copila lor a venit acasă şi a povestit că a fost agresată.

La nici doi ani, fetiţa s-a plâns părinţilor că ar fi fost agresată la creşa municipală. Micuţa i-a povestit mamei şi i-a arătat cum era trasă de păr şi lovită peste cap de una dintre doamne. “Povestind despre ce se întâmplă în ziua ei mi-a spus că a fost trasă de păr și lovită peste cap cu palma, marți seară. Neștiind ce să fac am sunat-o pe o prietenă care are un copil în grupă și îmi spusese că fix în acea dimineață copilul i-a spus “pe mine nu mă bate doamna”. Și ea a intrebat: “dar pe cine?” Și a răspuns că pe fiica mea o bate. Nu știu dacă copilul meu a fost bătut și luni și marți sau marți a reușit să-mi zică sau sper că nu se întâmplă asta zilnic”, a spus mama fetiţei, vizibil marcată de cele petrecute.

Femeia a prezentat situaţia mai întâi pe un grup al părinţilor, după care a realizat că situaţia nu era nici pe departe singulară. Din acest motiv a decis să prezinte situaţia şi autorităţilor. “Am fost sesizați cu privire la faptul că un minor ar fi fost agresat fizic la o creșă din municipiul Botoșani. În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă, urmând să stabilim cu exactitate care sunt împrejurările în care s-ar fi produs fapta”, a precizat agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Comisie de cercetare disciplinară pentru un copil agresat

Cazul a ajuns şi în atenţia celor de la Inspectoratul Şcolar, care au demarat o serie de cercetări. “În acest moment, noi la Inspectoratul Școlar nu avem nicio sesizare scrisă că s-ar fi întâmplat ceva la creșă de la grădinița 23, dar ne-am autosesizat în urma celor auzite și colegii mei s-au deplasat la creșă, au stat de vorbă cu personalul angajat. Vom monitoriza și noi situația pentru a afla și noi ce s-a întâmplat acolo. Am avut discuții cu mama copilului care ar fi fost agresat. Practic acum se cercetează. Cercetăm și așteptăm rezultatele sa vedem care sunt măsurile care se vor lua in viitorul apropiat”, a precizat Bogdan Suruciuc, inspectorul general al ISJ Botoșani.

Între timp, conducerea Grădiniţei 23, cea care are creşa în subordine, a demarat deja anchetă disciplinară. “Confirm că s-a primit o sesizare care a fost înregistrată la unitatea noastră. Sesizarea unui părinte referitor la comportamentul infirmierelor de la o anumită grupă, am tratat cu multă seriozitate sesizarea respectivă, imediat am solicitat consiliul de administrație, s-a întrunit acest consiliu, am constituit comisia de cercetare disciplinară care se face în cazul unor astfel de sesizări. Comisia s-a întrunit astăzi, câteva ore au lucrat, de dimineață și este încă în cercetare, nu s-a finalizat lucrările comisiei. Au fost audiate și doamnele, au fost convocate, am urmat exact procedura care este cuprinsă în codul de etică, procedură care se aplică în astfel de situații neplăcute”, a precizat Monica Cojocaru, directorul Grădiniţei 23.

Aceasta spune că reclamaţia este prima de acest gen şi personalul nu a mai înregistrat plângei până în prezent. Creşa are în grijă peste 130 de copii în mai multe grupe, fiind în prezent singura de acest fel din Botoșani.

„O mai trag de fălcuţe, că dragă mi-i de ea”

Situaţia nu pare a fi una singulară. Mai mulţi părinţi din aceeași grupă au sesizat că micuţi lor ar fi fost şi ei agresaţi, sau alţi copii. Nimeni nu a spus însă nimic. O fetiţa i-a spus mamei că doamna îi „dă nana” şi nu ar mai fi vrut să meargă la creşă. Când părintele a confruntat-o pe aceasta, cadrul a motivat că „o mai trag de fălcuţe, că dragă mi-i de ea”. O altă mamă a realizat că nu şi-a crezut copilul când se plângea de acelaşi lucru. „Şi băieţelul meu a zis că îl bate doamna. Acum îmi pare rău că nu l-am crezut”, a spus aceasta pe un grup privat de discuţii ale părinţilor. O altă mamă a fost chiar avertizată de băieţelul ei când a văzut pe unul dintre cadrele didatcice. „Uite mami doamna care bate copii”.

Cert este că în prezent ancheta a fost demarată. Părinţii care au reclamat vor în primul rând ca astfel de incidente să nu mai aibă loc. „Am făcut și o sesizare scrisă, și cei de la inspectorat și doamna director chiar au fost prompți și mă bucur că funcționează așa lucrurile, nu mă așteptăm să fie o implicare de genul ăsta. Sper să se schimbe în bine ce urmează. S-a solicitat montarea de camere, cunoașterea personalului de către părinți, întâlniri mai dese între personal și părinți. Nu-mi doresc neapărat să fie pedepsit cineva. Ca mamă te gândești la orice, dar vreau să știu că pot să-mi duc copilul și din toamnă acolo. Am încredere în instituția creșei și în doamnele educatoare care au lipsit acum că au fost în concediu medical. În ele am deplină încredere, dar să vedem și restul personalului”, a spus mama fetiţei agresate.

Camere de supraveghere montate în clase

De altfel, un prim pas în acest sens a fost deja luat de conducerea creşei. „Camere de supraveghere sunt pe holurile instituției, exterior, dar în urma solicitării părinților, chiar ieri am luat legătura cu o firmă, am sunat și la centrul GDPR ca să vedem exact procedura corectă, și ni s-a confirmat că dacă avem acordul cadrelor didactice si a tuturor părinților din grupa respectivă, putem pune camere si în interior. Luni se vine cu montarea camerelor, urmând ca, dacă nu avem accesul camera respectivă nu va fi funcțională. Dacă primim accesul, din toamnă toate sălile de clasă vor fi cu camere de supraveghere audio-video. Cadrele didactice la nivel informal toate au fost de acord să se monteze camere”, a spus directorul Monica Cojocaru.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...