spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTTimp câştigat cu meseria de ceasornicar

Timp câştigat cu meseria de ceasornicar

Ceasul mecanic, care pe vremuri era singura opțiune a măsurării timpului, a început în ultimii ani să piardă teren în fața ceasului electronic. Din această cauză și meseria de ceasornicar este pe cale de dispariție. În Botoșani mai practică meserie doar patru ceasornicari.

Constanța Rotariu este unul dintre cei patru ceasornicari ai orașului. Acesta povestește despre începuturi și întreaga carieră de peste patru de decenii cu mare drag și fără regret. O trăsnaie pe care a făcut-o în copilărie.

,,Când eram copil, aveam șapte ani, am stricat ceasul surorii mele. Ea era bucătar și avea 600 de lei salariu, eu m-am dus în oraș, că știam să vin de la țară în oraș și am întrebat cât costă reparațiile, 180 de lei era reparațiile și ceasul costa 355 de lei. Și atunci am zis că indiferent ce o sa fiu în viața asta trebuie să știu să repar ceasul ăsta sau să văd ce a fost defect de a costat atât de mult”.

,,Gafa fiecărui copil este de fapt meseria”

Constanța a spus că o trăsnaie cu final fericit le-a determinat pe fetele ei să devină farmaciste. ,,Gafa fiecărui copil este de fapt meseria. Eu am două fete gemene, când erau mici au înghițit Tetraciclină până au intrat în comă și acum sunt farmaciste”.

Ceasornicarul practică această meserie de peste 40 de ani și încă nu s-a plictisit de ea pentru ca mereu găsește câte un lucru interesant, cu fiecare ceas pe care îl repară. Povestește că a avut tot felul de întâmplări în lunga sa carieră, a mai spus că ,,a venit unul odată cu un ceas care avea o țiglă de Rolex, era tot murdar, a venit pentru telescop. S-a dus la frizerie, a venit înapoi, a luat ceasul. După o zi vine și zice că i-am schimbat capacul. Avea o folie reflectorizantă și folia aceea a căzut, și-a dat seama, iar după a venit să își ceară scuze”.

,,Acum e simplu dacă repari un ceas, dar nu mai are cine să facă”

Constanța Rotariu nu se plânge de lipsa oamenilor care îi trec pragul, are chiar foarte mulți, uneori formând și coadă la micul ei atelier. Cu zâmbetul pe buze îi primește pe fiecare, iar mâinile agere repară, pun baterii sau setează zeci de ceasuri într-o zi.

,,La început era mai greu, trebuia să desfaci toate ceasurile complet, să le cureți, să le ungi și să le pui la loc. Acum e simplu dacă repari un ceas, nu mai este ce a fost atunci, dar nu mai are cine să facă, nu mai sunt școli. Mai sunt doar patru ceasornicari în tot orașul. Nu i-a dat nimeni afară, ei au închis când au văzut că nu le merge”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...