spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTUn nou focar de rabie într-o comună din Botoșani

Un nou focar de rabie într-o comună din Botoșani

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența rabiei în gospodăria unui botoșănean din comuna Șendriceni.

Alerta în acest caz a fost dată la jumătatea lunii august, respectiv pe 17 august, apoi reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au recoltat probe de la două vaci moarte în gospodăria unui localnic.

A crescut numărul focarelor de rabie

Directorul DSVSA Botoșani, Teodor Harabagiu a spus că LSVSA Botoșani a trimis probele la București pentru confirmarea diagnosticului. Potrivit acestuia, în anul 2023 s-a remarcat o ușoară creștere a numărului focarelor de rabie în județ. Anul trecut, în 2022, s-au înregistrat 4 focare, iar anul acesta a fost confirmat și cel de-al șaptelea.

,,Ultimul focar este la Șendriceni în care s-au constatat simptome specifice rabiei a 2 bovine care au murit în urma contaminării cu virus. Rabia nu este o boală cu evoluție imediată, la bovine simptomele apar chiar și după 2-3 luni de la contactul cu animalul turbat”, a declarat Teodor Harabagiu, director DSVSA Botoșani.

Sursa de infecție este mediul silvatic, respectiv vulpi venite din Ucraina, de altfel focarele sunt pe raza localităților din apropierea graniței de uscat cu Ucraina.

Directorul a mai adăugat că ,,dacă ne uităm pe hartă, observăm că focarele apar în zona de graniță de uscat cu Ucraina, Prut constituind o barieră naturală în acest caz. Aceste animale intră pe teritoriul României, ajung pe o anumită distanță, iar în ultima fază a bolii, când devin agresive, mușcă animale întâlnite. O dată pe an se face vaccinarea vulpilor de pe teritoriul României cu avionul, este un avionul care distribuie momeli în perioada rece. Suplimentar se face o vaccinare la vizuină prin amplsarea manuală de momoli”.

Boală incurabilă

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul și măduva spinării atât la animale, cât și la oameni. Rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic. Acesta este transmis de la animale la om prin mușcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.

Rabia este o maladie complet incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluție rapidă și, invariabil, duce la deces. Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virus este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maxim 72 de ore de la momentul mușcăturii. În caz contrar, boala evoluează fără a mai putea fi oprită, până la deces.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...