spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTSe schimbă procedura de administrare a vaccinului gripal. Va putea fi ridicat...

Se schimbă procedura de administrare a vaccinului gripal. Va putea fi ridicat direct din farmacie, cu prescripție medicală

​Vaccinul gripal va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.

Aunţul a fost făcut de dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Acesta explicat, pentru News.ro, că pacienţii cu boli cronice vor putea primi această prescripţie electronică atunci când vor ajunge la medicul de familie pentru prescripţia lunară a tratamentului.

Pe baza acesteia vor putea merge la farmacie să ridice vaccinul, şi, dacă nu se vor vaccina imediat după ce au ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă şi să-l depoziteze apoi în frigider la o temperatură de 2-8 grade celsius. Prin acest mecanism vor putea procura vaccinul cei aflaţi în grupele la risc, dar şi cei care nu au boli cronice, pe baza unei programări la medicul de familie.

Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic

Vaccinul gripal se găsea, anterior, în cabinetele medicilor de familie, unde era distribuit de Ministerul Sănătății. De anul acesta, vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate însă direct de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă. Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

„Există unele grupe definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi acestea sunt foarte clare în acest moment, vorbim despre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, vorbim despre gravide, despre personalul medical precum şi personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum şi persoanele care nu fac parte din aceste grupe pe care le-am enumerat dar care au boli cronice. Iar bolile cronice vor fi enumerate în Ordinul de Ministru care urmează să apară astfel încât să acopere într-adevăr populaţia care se află la risc pentru a nu dezvolta forme severe de boală”, a spus specialistul.

„Schimbarea face parte dintr-un pachet mai larg”

Potrivit dr. Gindrovel Dumitra, măsurile fac parte dintr-un pachet mai larg care îşi propune, printre altele, să lărgească paleta prin care pacienţii adulţi beneficiază de anumite vaccinuri.

„Schimbarea face parte dintr-un pachet mai larg de reaşezare a achiziţiei vaccinurilor şi, un element foarte important este de a lărgi această paletă prin care pacienţii vârstnici, şi nu numai vârstnici, pacienţii adulţi beneficiază de anumite vaccinuri. Vaccinul gripal este doar unul dintre vaccinurile care vor beneficia de acest mecanism, pe lângă el vom vedea şi vaccinul HPV, vaccinul ROR sau varicelic sau cel hepatitic B, vaccinul pneumococic, foarte important, pentru că există recomandare pentru administrarea acestuia odată în viaţă, la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani şi care până în acest moment nu au beneficiat în România absolut deloc”, a spus acesta pentru News.ro.

Cum vor proceda pacienţii cu boli cronice, dar şi cei care nu au boli cronice şi care nu ajung lunar la medicul de familie

Potrivit specialistului, cei care nu au boli cronice şi care nu au un motiv pentru a se prezenta la medicul de familie îşi pot face o programare în prealabil şi pot să meargă în perioada de dinainte de debutul sezonului gripal, adică începând cu luna septembrie pentru cei care au nevoie de două doze, pentru că copiii care au vârsta sub 9 ani vor trebui să primească două doze atunci când se administrează prima dată în viaţă, iar în cazul celor cu vârsta de peste 9 ani din octombrie, chiar a doua jumătate a lunii, astfel încât perioada de protecţie oferită de vaccinare să se extindă cât mai mult înspre primăvară, moment în care în România poate să apară un număr foarte mare de cazuri.

”Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această reţetă, ci şi orie alt medic care să spunem are această competenţă, dau un exemplu, în cazul pacienţilir cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, ei bine, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri”, a mai explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.7 ° C
17.2 °
14.4 °
57 %
1.5kmh
5 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...