spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTContre încheiate în aplauze și felicitări la premiera de gală a filmului...

Contre încheiate în aplauze și felicitări la premiera de gală a filmului ,,Arsenie. Viața de apoi” (video)

Aseară, la Cinema Unirea Botoșani, a rulat sub ochii zecilor de curioși filmul ,,Arsenie. Viața de apoi”. La proiecția de gală a luat parte și regizorul Alexandru Solomon care a invitat publicul la dialog după vizionarea filmului ce a stârnit multe controverse.

Lungmetrajul poartă publicul într-un pelerinaj pe urmele lui Arsenie Boca. Personajele filmului trebuiau să bifeze două criterii, să fi avut contact cu pelerinajele și cu camerele de filmat. Regizorul împreună cu aceștia ,,refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează”.

,,Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun”

Filmul reflectă felul în care se raportează societatea românească la Arsenie Boca, ca la un sfânt, ca la un brand sau ca la o vedetă. Regizorul subliniază în cadrul lungmetrajului că Arsenie Boca nu era o figură cunoscută înainte de moartea sa, fenomenul de sfânt al Ardealului luând amploare după aceea.

,,După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”, a spus regizorul Alexandru Solomon.

Filmul a fost intens dezbătut și înainte de premieră și a stârnit revoltă pe motiv că nu ar respecta adevărul religios.

,,Este un ,,excrement cultural” plătit cu bani grei de o anumită mișcare ce îi are ca idoli pe ,,criminalii lumii”. Am fost dur, dar ăsta este adevărul”, a fost un comentariu la adresa lungmetrajului.

,,Să nu le luăm oamenilor chiar și speranța”

Astfel, zeci de botoșăneni curioși s-au adunat în sala de la Cinema Unirea pentru a ,,evalua” filmul destul de dezbătut și înainte de premieră. La final, așa cum a promis regizorul, a avut loc un dialog cu publicul. La început replicile și întrebările au fost destul de acide, cei mai mulți considerând filmul un atac pentru religia creștin-ortodoxă.

,,Ați vrut să ne discreditați pe noi? Să nu le luăm oamenilor chiar și speranța” a fost una dintre replicile venite din sală.

Regizorul s-a apărat spunând că ,,nu atac figura lui Arsenie Boca. L-am ales pe el pentru că e personajul religios cel mai popular din România. Filmul e mai puțin despre Arsenie Boca, cât despre importanța fenomenului religios și a influenței bisericii în viața noastră”.

Nemulțumiri au fost pricinuite și din lipsa unui punct de vedere al reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române (BOR) sau afișul care are o imagine ,,catchy”, după spusele publicului. Întrebat dacă supraviețuiește și personajul sau e doar istoria fotografiei în afișul realizat, directorul de imagine Tudor Platon a spus că ,,cred că supraviețuim noi în ea, în ideea că noi am făcut ochii ăia albaștri, noi ca generații care trăim acum și care avem asta pe frigider sau nu avem sau vedem asta pe o mașină”.

Dialog încheiat cu felicitări și aplauze în sală, dar cu alte nemulțumiri după

Totuși, au fost și voci care au lăudat inițiativa și buna organizare a lungmetrajului.

,,Este un film bine gândit în sensul în care exprimă de fapt realitatea care  are loc în urma a tot ce a făcut acest părinte, după părerea mea. Vă felicit din toată inima”, a fost mesajul de apreciere a unui botoșănean. La asentiment cu acesta au fost o bună parte din sală spre final, aplaudând frenetic la finalul dialogului.

Discuțiile pe marginea producției au continuat și în stradă, semn că s-au iscat alte nelămuriri sau întrebări care nu și-au primit răspunsul în sală.

,,Acest film nu aduce nimic de valoarea. Cum să îi faci asta lui Arsenie Boca, eu înțeleg că ai ceva cu biserica, dar nu te lua de el. Vine un evreu să ne vorbească despre fenomenul Arsenie Boca. Mai prezintă filmul și peste hotare, ce să înțeleagă oamenii de acolo, o să îl judece pe Arsenie Boca doar prin prisma viziunii regizorului, care nu este tocmai cea mai bună”, a fost nemulțumirea unui botoșănean.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.7 ° C
17.7 °
13.9 °
62 %
1.5kmh
100 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
16 °
vin
18 °
sâm
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...