spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTUcrainenii continuă să vină în România. Traficul de persoane prin PTF Racovăț...

Ucrainenii continuă să vină în România. Traficul de persoane prin PTF Racovăț l-a depășit pe cel din PTF Rădăuți Prut

Cetățenii ucraineni continuă să ajungă în județ. Iar acest lucru se vede cel mai bine analizând cifrele cu trecerile prin punctele de frontieră.

În circa o jumătate de an de la redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Racovăț, traficul de persoane de aici l-a depășit pe cel din PTF Rădăuți Prut. Informațiile au fost confirmate oficial de reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani, care au precizat că numărul de persoane care au tranzitat prin PTF Racovăț a crescut constant de la o lună la alta.

Mii de oameni au tranzitat prin PTF Racovăț

Astfel, în perioada 1 aprilie – 14 septembrie a.c., prin PTF Racovăț au tranzitat 139.200 de persoane cu 44.600 de mijloace auto față de 122.250 de persoane și 45.000 de mijloace auto prin PTF Rădăuți Prut. Prin urmare, ar fi un plus de aproape 17.000 de persoane prin Racovăț. Iar diferențele se văd și dacă ne raportăm la perioada 1 iunie – 14 septembrie a.c. În acest interval, prin PTF Racovăț au trecut 103.200 de persoane cu 32.200 de mijloace auto, iar la Rădăuți Prut numai 87.600 de persoane cu 31.400 de mijloace auto. Iar în ultima lună pe la Racovăț au trecut 33.998 de persoane, față de 31.200 de treceri pe la Rădăuți Prut.

„La Racovăț de la deschiderea punctului nu au existat timpi mai mari de așteptare de 10 minute”

Care sunt factorii care au concurat la această situație sunt greu de precizat întrucât nu se poate vorbi despre așa zise cauze generale. În schimb, polițiștii de frontieră de la Racovăț cred că la mijloc ar putea fi vorba de micul trafic de frontieră. Asta pentru că unii ucraineni care locuiesc în apropierea frontierei preferă să-și facă cumpărăturile în România, unde magazinele sunt mai bine aprovizionate. În al doilea rând, există și posibilitatea ca cei care obișnuiau să tranziteze prin PTF Siret (județul Suceava) să se fi orientat spre Racovăț datorită timpilor mai scăzuți de așteptare.

„Oamenii se uită inclusiv pe harta interactivă cu trafic online și, dacă văd timpi mari de așteptare, se reorientează. La Racovăț, de exemplu, de la deschiderea punctului nu au existat timpi mai mari de așteptare de 10 minute. În plus, prin Siret se desfășoară și traficul greu și nu este exclus ca oamenii să fi preferat să parcurgă o distanță mai mare prin Racovăț, știind că aici sunt timpi de așteptare mai mici, iar drumurile nu sunt pline de TIR-uri”, au explicat polițiștii de frontieră.

În acest context, nu este exclus ca prin Racovăț să fi tranzitat inclusiv cetățeni ucraineni care doreau să ajungă la aeroportul Salcea pentru a călători mai departe cu avionul, ori cei care se întorceau din străinătate și nu au dorit să mai aștepte în PTF Siret.

Frontiera Racovăț a funcționat până în 2010

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a funcționat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerințele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen. În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei. Prin acesta s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internațional a trei puncte – Ulma, Vicovu de Sus (n.r. – ambele din Suceava) și Racovăț.

Procedurile au fost ulterior grăbite în încercarea de a decongestiona traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret (județul Suceava), care a devenit supraaglomerat de la izbucnirea războiului din Ucraina, din februarie 2022. Așa se face că PTF Racovăț a fost redeschis pe 10 februarie a.c. Modernizat conform standardelor Schengen, el este deschis non-stop pentru traficul internațional de persoane. Operaționalizarea lui pentru traficul de mărfuri se va realiza gradual. PTF Racovăț este singurul punct de trecere a frontierei din județ către Ucraina, celelalte două puncte de la Rădăuți Prut și Stânca fiind deschise pe frontiera cu Republica Moldova.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...