spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTBotoşăneni iubitori de artă invitaţi la finisajul expoziției ,,Donație Petre Achițenie''

Botoşăneni iubitori de artă invitaţi la finisajul expoziției ,,Donație Petre Achițenie”

Muzeul Județean Botoșani invită iubitorii de artă la finisajul expoziției ,,Donație Petre Achițenie”, aflată pe simeze în perioada 17 august – 20 septembrie.

Demersul expozițional, curatoriat de Maria-Laura Tocariu și Liviu Șoptelea, a fost posibil ca urmare a donației generoase făcute în 2022 Muzeului Județean Botoșani de către Ion Achițenie, fiul artistului, el însuși artist vizual și cadru universitar la Universitatea Națională de Artă București.

Astfel, au fost prezentate publicului peste 40 de lucrări de pictură și grafică. Cu o tematică foarte variată, acestea redau trecerea prin diverse zone ale viziunii stilistice, expoziția „Donația Petre Achițenie” devine o călătorie în lumea plină de culoare și de căutări metaforice ale artistului, dezvăluind idealurile și reperele care au jalonat întreaga sa creație.

La finisaj va fi prezent donatorul lucrărilor, artistul vizual Ion Achițenie. Evenimentul va avea loc marți, 19 septembrie, de la ora 17:00.

Cine a fost Petre Achițenie

Născut în anul 1929 la Havârna, județul Botoșani, acesta s-a afirmat ca unul dintre numele de referință ale artelor frumoase din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, ca pictor de șevalet, ca zugrav de pictură murală și ca îndrumător al tinerilor care s-au inițiat în secretele artei monumentale, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...