spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTGunoaie strânse de 18.000 de voluntari. Grosul participanților l-au reprezentat cei din...

Gunoaie strânse de 18.000 de voluntari. Grosul participanților l-au reprezentat cei din Educație

Peste 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care aproximativ 1.700 de cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi, au participat sâmbătă (n.r. – 16 septembrie a.c.), la acţiunea „Let’s Do It, România!” din cadrul proiectului „Ziua de Curățenie Națională 2023”. Doar că botoșănenii au cam ignorat acțiunea.

O analiză asupra participanților arată că majoritatea celor care au ieșit pentru a ecologiza diverse zone au fost tot cei din Educație, 1.700 de cadre didactice, inspectori școlari și peste 13.000 de elevi fiind implicați în activități. Raportat la cei peste 18.000 de voluntari înregistrați, asta înseamnă că aproape 80 la sută dintre participanți au fost din școli. Asta deși Instituția Prefectului-Județul Botoșani a transmis invitații de participare către Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani și celorlalte 77 de unități administrativ-teritoriale din județ, în vederea mobilizării voluntarilor și gestionării deșeurilor rezultate în urma activității de voluntariat.

Acţiune organizată cu voluntari din instituţii

Startul oficial al campaniei s-a dat din Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie, ai Consiliului Județean Botoșani și ai Primăriei Botoșani.

La acțiunea „Ziua de Curățenie Națională 2023” au participat voluntari de la Instituția Prefectului – Județul Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Batalionul 335 Artilerie – Unitatea Militară 01251 Botoşani, Centrul Militar Județean Botoșani și UM 01189, Direcţia Silvică Botoşani, ADI AQUA și ADI ECOPROCES, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Judeţean Botoșani, Biroul Transporturi Navale, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani și Asociația “Let`s Do It, Romania!”.

De asemenea, acțiuni de ecologizare au fost organizate și de primăriile comunelor Manoleasa, Vorona, Vlăsinești, Todireni, Curtești, Dobârceni, Hudești, Cristineşti, Dângeni, Mitoc, Truşeşti, Dersca, Cordăreni, Răchiți, Drăguşeni, Mihălăşeni, Viișoara, Coțușca, Durnești, Lunca, Nicșeni. S-au alăturat campaniei și primăria Municipiului Dorohoi și primăriile orașelor Ștefănești, Darabani, Flămânzi.

Şi pompierii s-au implicat 

De exemplu, pompierii au acționat în zona pădurilor Lebăda, Gorovei și Petricani.Pet-uri, ambalaje din plastic şi hârtie, cutii, sticle şi alte resturi menajere, aruncate la întâmplare, au fost strânse de pompieri, care au găsit în pădure inclusiv o anvelopă de la o mașină.

„Participarea pompierilor la această activitate a avut ca scop și promovarea acțiunilor bazate pe spirit civic și voluntariat, aceștia participând la toate campaniile dedicate mediului înconjurător”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

Zeci de angajați ai Consiliului Județean Botoșani, ADI Ecoproces și ADI Aqua au ecologizat și ei Drumul Mănăstirilor în zona adiacentă Sihăstriei Voronei. În alegerea zonei s-a ținut cont că aici se află arii protejate și este de datoria tuturor botoșănenilor să le mențină curate. La fel ca în edițiile trecute, în campania din acest an s-au implicat și instituțiile subordonate Consiliului Județean, iar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces” a pus la dispoziția voluntarilor 6.500 de saci menajeri de 120 de litri și 1.000 de mănuși. De asemenea, operatorii de salubritate vor colecta sacii cu deșeuri adunați în puncte fixe.

„(…) Campania „Let’s Do It, România!” s-a desfășurat cu succes. Peste 18.000 de voluntari au ecologizat zonele verzi unde erau adunate deșeuri. Le mulțumesc tuturor voluntarilor care s-au implicat în această acțiune și au dat curs invitației noastre. A fost cea mai mare mobilizare de voluntari din județul Botoșani. Împreună am transmis un mesaj puternic de conștientizare a importanței protejării mediului înconjurător” a declarat prefectul județului, Sorin Cornilă.

”Ziua de Curățenie Națională 2023” s-a organizat pe 16 septembrie, împreună cu alte 190 de țări, unite într-o misiune comună – o lume cu mai puține deșeuri.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
13.2 ° C
13.8 °
10.5 °
71 %
2kmh
11 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...